”Tveksamt om vi bottnar i vår historia”

Uppdaterad
Publicerad

Nationalistiska och högerextrema partiers frammarsch i EU-valet är djupt oroväckande kommenterar experter.

Europeiska Unionen – projektet som en gång startades för att förhindra krig i Europa. I dag ifrågasätts unionen av partier som hellre vill se nationalstater som kan sluta gränserna om sig.

Men med två världskrig bakom sig, för mindre än hundra år sedan, kan man undra om européerna inte lärt sig något om nationalismens faror?

– Det känns väldigt tveksamt om vi verkligen gjort det, om vi bottnar i vår historia. För nu kan vi se att en del partier som har en koppling till nazismen växer, liksom nazistiska partier som Gyllene gryning i Grekland och NPD i Tyskland, säger Anna-Lena Lodenius som är expert på extremnationalistiska rörelser.

”Många trodde att fascisterna skulle stå för trygghet”

Kanske måste man gå tillbaka i historien för att förstå hur folk röstar idag. Per Svensson är kulturjournalist och konstaterar att innan andra världskriget bröt ut var det många som röstade på fascisterna och nazisterna av andra skäl än deras våldsideologi.

– Många trodde att de skulle stå för trygghet – man talade mycket om att demokratin var ett system som inte fungerade måste pröva något annat, säger han

Värderingar ersätter politik

Det här valet till EU-parlamentet har mindre handlat om traditionell höger/vänsterpolitik och mer om värderingar, säger Anna-Lena Lodenius. Men istället för att sluta upp bakom paroller om mänskliga rättigheter, individens frihet eller skyddet av miljön är det motståndet mot EU som breder ut sig.

– Nationalegoismen ökar i den tid vi lever i, det är ganska tydligt. Politiker och utbildningsväsen har inte förmått förklara vad EU ska vara bra för eller få människor att känna entusiasm inför det.

”Föreställning om nationen som familj”

Per Svensson påpekar att också de som röstar på högernationalistiska partier på det sättet tror sig rösta för jämlikhet.

– De har en föreställning att en nation är som en famlilj. Det är den gamla högerextrema föreställningen om folkgemenskap inom vårt folk kan vi alla vara jämlika. Den traditionella fascismen var väldigt mycket emot klassmotsättningar och hävdade att man skulle kunna radera ut klassmotsättningarna som marxisterna, borgarna och liberalerna stod för.

Risk att medierna normaliserar

Och Per Svensson efterlyser reaktioner mot högerextremismen, inte bara från politiskt håll.

– Alltså den stora faran är att partier som Front National normaliseras genom att de pekar på partier som Gyllene gryning och säger att ”vi är ändå inte så extrema”. Vad som nu kan ske är att de kan börja äta sig in i maktcentrum. Jag tror att de kommer börja med medierna. Att medierna börjar behandla partierna som vanliga partier. Det finns en frestelse där att flirta med medierna.

– Jag är extremt orolig för det och tycker att det är oerhört skrämmande att det hittills kommit så få reaktioner mot EU-valet, säger Per Svensson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.