Minecraft är den största svenska spelsuccén genom tiderna. Foto: Mojang

Sverige koloniserar Minecraft-världen

Uppdaterad
Publicerad

Den som gillar datorspelet Minecraft kommer inom kort att kunna bygga världar i sin hemstad, eller i någon annan svensk stad: Lagom till jul blir Sverige tillgängligt för alla Minecraft-fantaster.

I slutet av året kommer det populära datorspelet Minecraft att kunna spelas utifrån ett helt nytt perspektiv – Sverige. I mitten av december lanserar Lantmäteriet en landskapsmodell som kommer att finnas som en spelbar värld i Minecraft, äventyrsspelet som går ut på att bygga upp en egen värld.

– Vi tyckte att det kunde vara lite kul att barnen kan få testa det redan under sin julledighet, säger Peter Nyhlén, chef för Lantmäteriets tillhandahållande av kartor och geografisk information.

Uppdrag från staten

Lantmäteriet arbetar aktivt med att skapa ett intresse för geografisk information hos den yngre generationen. Via Minecraft-världen låter man barn och unga bekanta sig med Lantmäteriets kartor.

– Genom att ställa kartmaterialet till förfogande kan man få leka i en realistisk grundmiljö, säger Nyhlén.

Lanseringen i Minecraft är en del av Lantmäteriets arbete med att göra den geografiska informationen mer öppen. I dag är en stor del av verksamheten avgiftsfinansierad och Lantmäteriet har en skyldighet att ta ut avgifter eftersom att myndigheten har ett statligt uppdrag.

Vill öka tillgängligheten

Lantmäteriet vill se att kartinformation kommer till nytta i hela samhället och vid årsskiftet slutar man även att ta betalt för vägkartan, terrängkartan, fjällkartan och en positioneringstjänst med meternoggrannhet.

– Vi jobbar mot politikerna för att försöka få still stånd en ändring. Vi ser ju att det är en stor förlust för samhället att vi har en avgiftsfinansiering av geografiska data och vi vill visa vilka möjligheter man kan skapa genom att öppna sådan här information, säger Nyhlén.

Minecraft är ett datorspel där spelaren kan utforska och förvandla ett område som består av kubikmeterstora block. I spelet finns också växter, varelser och olika föremål. Spelaren kan bekämpa fiender men framförallt bygga och skapa olika byggnader.

Minecraft går att spela i olika varianter och kan spelas själv eller mot andra spelare. Minecraft är utvecklat av datorspelsföretaget Mojang AB och köptes av Microsoft 2014. 2014 hade över 50 miljoner exemplar av spelet sålts för olika plattformar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer