2016 konserverades Fascinate för att verket ska hålla i nuvarande skick. Foto: privat

Klart: Sveriges enda ”K-märkta” graffitivägg får rivas

Uppdaterad
Publicerad

Efter många försök att skydda det kulturhistoriska graffitiverket i Stockholmsförorten Bromsten så står det nu klart att verket förlorar sina skyddsbestämmelser. Styrande politiker vill nu bygga parkområde på platsen.

Det var under ett sammanträde i stadsbyggnadsnämnden i torsdags som beslutet om den q-märkta eller, som det i folkmun kallas, K-märkta graffitiväggen Fascinate nu tas bort.

Ordförande Johan Nilsson (M) i exploateringsnämnden i Stockholms stad menar att anledningen är att graffitiväggen är för skör för att bevara.

– Jag tycker verkligen inte det är lätt att fatta beslut om att ta bort ett K-märkt objekt som är så omtyckt som Fascinate, självklart inte. Utan det här handlar om att vi tänker på säkerheten, säger han.

Nämnden har tidigare undersökt möjligheterna att flytta verket men enligt Johan Nilsson skulle det kosta ungefär 10 miljoner kronor att stadga upp och då menar han att det ändå inte finns någon garanti för att det kommer hålla.

Ett unikt verk i världen

Jacob Kimvall lektor i konstvetenskap vid Stockholms universitet, som var en av de som drev igenom q-märkningen 2015, menar att Fascinate med sina drygt 30 år på nacken är unik i Skandinavien och kanske i världen. Han menar att i relation till hur mycket projektet att bygga bostäder på platsen kostar så är är 10 miljoner inte så mycket.

– Den berättar om hur en stadsdel en gång har varit, om 1980-tals hiphop och subkulturella Stockholm. Det är sådana saker som ger platsen en själ och ett värde till relativt små pengar, säger han.

Flera remissinstanser har även varit negativa till beslutet; bland annat länsstyrelsen, kulturförvaltningen och skönhetsrådet. Även Socialdemokraterna och Vänsterpartier i stadsbyggnadsnämnden sätter sig emot beslutet.

Beslut om rivning väntar

Nu väntas en granskning av detaljplanen som kommer avgöra om verket ska rivas eller inte. Om så blir fallet kommer exploateringsnämnden se över möjligheterna att dokumentera och avbilda verket. Detaljplanen väntas bli antagen i maj.

Vad är en q-märkning?

När en byggnad betecknas med ett litet q betyder det att den är kulturhistoriskt värdefull och inte får förvanskas genom exempelvis rivning, utan utformningen och detaljer ska bibehållas. Litet q är det starkaste skydd en byggnad kan få i en detaljplan.

I folkmun används ofta beteckningen K-märkning, vilket är snarare ett samlingsbegrepp som en byggnad med kulturhistoriskt värde kan få. Det är dock ingen fackterm med en exakt innebörd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.