Sveriges första internetmuseum öppnar

Uppdaterad
Publicerad

Med en blandning av teknik, politik och kultur vill grundarna till Sveriges första internetmuseum se till att internets historia lever vidare.

– Vi vill öka intresset för internet. Många förknippar internet med webben med det finns ju mer bakom, säger Elisabeth Nilsson från .SE, den oberoende stiftelsen som ansvarar för den svenska toppdomänen .se, och nu även vårt första museum om internet.

Äldre än många tror

Redan under 60-talet lades grunden till det som kom att bli dagens internet. 1969 kom till exempel ”Arpanet”, en föregångare till dagens internet som utvecklades av det amerikanska försvaret för att skicka datapaket.

Medier

– I dag är internet i princip synonymt med webben. Men WWW (World Wide Web, eller på svenska: webben) skapades först 1990. Innan dess använde man internet till flera andra saker, som bland annat e-post. Men det var när webben kom som internet började användas av gemene man.

Elisabeth Nilsson berättar att målet med museet är att det i framtiden ska finnas material som på ett tillförlitligt sätt berättar om internet, och den enorma infrastrukturen som finns bakom.

Nostalgikänslor

Genom en tidsaxel med start 1960 kan museibesökarna scrolla sig genom historien fram till i dag. Med allt från den första datorn till bloggens födelse och Sveriges mest populära Youtube-klipp. Minns du till exempel ”Ansiktsburk”? Den arabiska låten med svensk textning gjorde viral succé när den kom 2001, med miljoner visningar redan det första året.

– Vi vill skapa nyfikenhet och nostalgikänslor genom en mix av politik, teknik och humor.

– Från och med nu hoppas vi kunna bygga ut museet tillsammans med de svenska internetanvändarna, vi hoppas att alla som besöker museet tipsar om klipp, händelser eller personer som de tycker saknas, säger Elisabeth Nilsson.

Tidigt försök till dataintrång

Vilka är dina favoritdelar ur internethistorien?

– En tidslinjepunkt som jag tycker väldigt mycket om är från 1985, när nyhetsankaren Lars Orup ska göra dataintrång. Han försöker men det går väl inte så bra.

– En annan favorit är att höra Rickard Eriksson berätta om när han startade Lunarstorm år 2000. Det var över en miljon svenskar som använde Lunarsorm, som var dåtidens Facebook. Ett projekt Rickard Eriksson startade i sin källare hemma i Varberg.  

Sajten internetmuseum.se ligger uppe från och med 4 december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet