Sveriges museer kritiska till nya budgeten: Helt fel signaler

Uppdaterad
Publicerad

Riksförbundet Sveriges museer är kritiska till att fri entré till statliga museer slopas för vuxna, men också till att kulturen får en miljard mindre än förra året.

– Man tar bort resurser i en tid då man snarare borde fördubbla dem, säger Gunnar Ardelius, generalsekreterare för Riksförbundet Sveriges museer.

I regeringens budget för 2023 framgår att den fria entrén till statliga museer slopas för alla över 18 år. Förändringen gäller från årskiftet.

– Det är en hastigt aviserad omställning som kommer att kosta, det här är förändringar som inte görs över en natt. Vi ser i budgeten att det inte finns några medel för förändringen, så kostnaden faller på museerna själva, säger Gunnar Ardelius, generalsekreterare för Riksförbundet Sveriges museer.

Kulturlivet får dessutom ungefär en miljard mindre i anslag än förra året. Minskningen beror framför allt på att pandemiåren inneburit extra stödpengar, som nu alltså försvinner. Men Riksförbundet Sveriges museer menar att extra stöd fortsatt behövs – för återstart efter pandemin, men också till följd av inflation, höjda elpriser och höjda räntor.

Hur påverkas museerna av dagens besked? I videon ser du intervjun med Gunnar Ardelius, generalsekreterare för Riksförbundet Sveriges museer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.