Sonja Abrahamsson administrerar Sveriges offentliga twitterkonto just nu.

Sverige-twitter får kritik efter uttalanden om judar

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges offentliga twittrare får kritik efter tweets om judar. Men debatt är en del av konceptet, menar Svenska institutet.

Sveriges officiella twitterkonto, @sweden väcker förundran i anglosaxiska medier. Svenska institutet och Visit Sweden ligger bakom twitterkontot, som är en del av initiativet ”curators of sweden” som är ett sorts marknadsföringsfönster för Sverige. Varje vecka får en ny svensk bli curator, och twittra ut sina tankar och upplevelser till över 19.000 följare. New York Times och Abc News har skrivit om det roterande twitterkontot .

Frispråkig twittrare

Projektet har hållit på sedan december, men veckans twittare, Sonja Abrahamsson, har rönt extra stor uppmärksamhet. Sonja Abrahamsson är tidigare känd på twitter som @hejsonja och som bloggare på Nyheter 24. Veckans Sverige-twittrare har bland annat lagt upp bilder på uppstoppade björnar och renar i en matbutik. Hon har också skrivit om att vara mamma: ”Ibland tittar jag på mina barn och tänker på när de hade min vagina runt sina halsar” (”Sometimes I just look at my children and think about the time when they had my vagina round their neck.”)

Den brittiska tidningen New Statesman konstaterar att veckans twittrare är ”...annorlunda”.

Frågor om judar

Men, efter att Sonja Abrahamsson slängt ur sig förvirrade frågor om judar, som tolkats som antisemitiska, har även fler internationella medier vaknat. Det började med att hon twittrade: ”Vad är det med uppståndelsen kring judar? Du kan inte ens se om en person är jude, om du inte ser deras snoppar, och även om du gör det, kan du inte vara säker!?” (”Whats the fuzz with jews. You can't even see if a person is a jew, unless you see their penises, and even if you do, you can't be sure!?).

Därefter skrev hon bland annat att ”I nazityskland var de tvugna att sy på stjärnor på ärmarna för att se vem som var jude. Om de inte gjorde det, kunde de inte se vem som var jude och vem som inte var det” och ”Varför pratade nazisterna om raser? Var det en bloodsbands-grej (för dem)?

”Okunnigt och stötande”

Uttalandena fick kritik på twitter Michael Hooper från Al Jazeera twittrade bland annat att det var okunnigt och stötande skrivet.  Sonja Abrahamsson gjorde en pudel: ”Jag är ledsen om vissa av er finner de här frågorna stötande. Jag förstår bara inte varför vissa hatar judar så mycket.” och att frågan verkar var ”infekterad”.

Nyhetssajten  Mashable.com skriver att ”Svenskt twitterexperiment går överstyr” och Atlantic Wire  att ”vi är inte säkra på om Sonja bara är en förvirrad ung kvinna utan filter eller ett troll som driver med hela USA, men utan tvekan visar hon en sida av Sverige som vi vanligtvis inte ser.”

”Har inte brutit mot några regler”

På Svenska institutet har man inga synpunkter på Sonja Abrahamssons tweets så länge hon inte bryter mot lagen.

– Vi har förstått att hon uttrycker sig kontroversiellt. Men vi bedömer att hon inte uttryckt sig på ett antisemitiskt sätt, och det hon skriver ligger inom ramen för sweden-initiativet. Det ska ge en bred och nyanserad bild av Sverige, säger Sergio Guimaraes, medieansvarig på Svenska institutet.

Det finns bara tre regler för @sweden-twittrarna. De måste skriva på engelska. Tweetsen får inte bryta mot lagen, och inte göra reklam för produkter och tjänster.

Ser ni några problem med hur Sonja skrivit om judar?

– Att det hon skriver väcker starka reaktioner förvånar inte. Men frihet att uttycka sig och debatt är en del av @sweden, vi påverkar inte hur Sonja uttrycker sig. Det är inte första gången det blir debatt kring curators of sweden. Det här är inget som får oss att tänka om.

Kulturnyheterna har sökt Sonja Abrahamsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.