Gräns

Gräns blir Sveriges Oscarsbidrag

Uppdaterad
Publicerad

Troll till Hollywood. Gräns av Ali Abbasi är Sveriges bidrag till Oscarsgalan.

Filmen tävlar nu om en nominering i kategorin Bästa icke engelskspråkiga film.

Det blir Gräns som representerar Sverige i kampen om en Oscarsnominering till galan nästa år. Filmen är regisserad av Ali Abbasi och gjord efter en novell av John Ajvide Lindqvist.

Gräns är sedan tidigare, tillsammans med Borg, nominerad till European film award, som brukar beskrivas som ”Europas Oscar”.

Filmen vann tidigare pris på filmfestivalen i Cannes i den prestigefyllda kategorin Un certain regard. På frågan om det var väntat att bli utsedd till Sveriges Oscarskandidat svarade regissören Ali Abbasi:

– Ja det är klart!

Men tillägger att det också är ”lite sjukt faktiskt”.

John Ajvide Lindqvist, säger att både Gräns och den andra av hans böcker som filmatiserats, Låt den rätte komma in, har något gemensamt.

– Det är kärlek med förhinder, det går alltid hem.

”John gav upp”

Isabella Eklöf, även aktuell med filmen Holiday senare i år, har omvandlat John Ajvide Lindqvists novell till manus.

– John gav upp helt enkelt, säger hon skämtsamt och fortsätter:

–  Det är svårt att skriva film på sin egen bok, min uppgift var att lägga till en så kallad ”B-plot”, den krimdel som bara antyds i boken. Och att göra replikerna lite mindre litterära, säger hon.

Förra året tog sig Ruben Östlunds The square hela vägen till en Oscarsnominering. Det gjorde också En man som heter Ove av Hannes Holm 2016. Det blev ingen statyett för någon av filmerna, men att en svensk film tar sig hela vägen till huvudtävlan hör till ovanligheterna.

16 vinstchanser

16 gånger har Sverige haft chans att vinna Bästa utländska/icke engelskspråkiga film. Första gången 1961 med Ingmar Bergmans Jungfrukällan, som vann kategorin. Det gjorde Bergman även året därpå med Såsom i en spegel, och på nytt med Fanny och Alexander 1984. Sedan dess har det varit stilla på prisfronten i den kategorin.

Nomineringen till världens mest kända filmpris är en utdragen process. Först väljer Oscarsakademien ut ett tiotal filmer, av de som nominerats från världens alla hörn, att gå vidare i steg två mot en nominering. Därefter väljer akademien ut de fem filmer som kommer med i huvudtävlan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.