Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Johanna Lindblad Ahl, ordförande för fackklubben på Sveriges Radios kommentar om besparingen i klippet. Foto: TT/SVT/Oscar Fries

Stora nedskärningar på Sveriges Radio

Uppdaterad
Publicerad

Stora nedskärningar väntar på Sveriges radio. Det kommer även att betyda att personal sägs upp, skriver vd Cilla Benkö i ett blogginlägg.

I ett inlägg på Sveriges Radio-bloggen skriver Cilla Benkö att företaget just nu har en budget i balans, men att man måste agera för att säkra ekonomin de kommande åren.

För att ha en budget i balans kommer ett besparingsprogram genomföras som innebär sänkta årliga kostnader på 200-250 miljoner kronor.

”Besparingarna kommer att ske över hela företaget, även inom programverksamheten som nu måste sänka de årliga kostnaderna med 130-150 miljoner”, skriver Cilla Benkö.

Bekräftar uppsägningar

Cilla Benkö bekräftar även att det innebär att anställda kommer att sägas upp, men att det är för tidigt att säga hur många eller på vilka delar av företaget.

”Vår ambition är att kunna ge alla våra medarbetare tydliga besked så fort som möjligt”, skriver vd:n.

”Sorglig dag”

Johanna Lindblad Ahl, ordförande för fackklubben på Sveriges Radio, säger till Kulturnyheterna att det är en sorglig dag för Sveriges radio.

– Vi har vetat om att det varit ett tufft ekonomiskt läge ganska länge, vi har fått signalerna sedan i våras. Men att det skulle bli så här stora besparingar, det var vi ju inte beredda på, säger Johanna Lindblad Ahl.

Rent konkret, vad tror du kommer hända?

Jag tror att vi kommer få ett minskat utbud, färre program och tuffare arbetsmiljö för dem som är kvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.