Programledarna för den nya podden är Amr Bitar (foto: Henrik Brunnsgård), Yamama Alhowari (foto: Mattias Ahlm), Abdelaziz Maaloum (foto: Mattias Ahlm), Shaima Madboly (foto: Daniel Camerini).

Ekot lanserar ny podcast på arabiska

Uppdaterad
Publicerad

Ekot Radio Sweden lanserar en ny podcast på arabiska. Podden ska publiceras varje fredag och kommer att fördjupa sig i ämnen som svensk politisk debatt, integrationsfrågor, brott och kultur.

– Det finns en växande arabisktalande publik som vill ha den här typen av journalistik, säger Firas Jonblat, producent på Ekot Radio Sweden till Kulturnyheterna.

Den 9 april är det premiär för Ekot Radio Swedens nya poddsatsning på arabiska. Den riktar sig främst till nyanlända från arabvärlden som inte lärt sig svenska.

– Lyssnarna kommer att få höra berättande journalistik. Det kommer inte att handla om de där snabba nyheterna, det kommer att vara lugnare och personligare, säger producenten Firas Jonblat.

Politisk debatt och kultur

Ekot Radio Sweden förmedlar redan inrikesnyheter på arabiska – poddens roll blir att bidra med ett fördjupande format där allt från svensk politisk debatt och integrationsfrågor till kultur kommer att finnas med.

– De senaste sex, sju åren har många arabisktalande personer kommit till Sverige. Våra lyssnare är engagerade och hör av sig och nu känner vi att det finns en växande arabisktalande publik som vill ha den här typen av journalistik, säger Firas Jonblat.

Första avsnittet: Uppehållstillstånd

Radio Swedens arabiska nyhetsutbud på sociala medier nås av omkring 15 000 unika besökare i veckan.

Podden görs av journalisterna Abdelaziz Maaloum, Yamama Alhowari, Shaima Madboly och Amr Bitar som alla jobbar på Radio Swedens arabiska redaktion. De kommer att turas om att programleda poddarna och sätta sin egen prägel på innehållet.

Det första avsnittet kommer att handla om utmaningarna längs vägen till ett permanent uppehållstillstånd och görs av Abdelaziz Maaloum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.