Skådespelaren Sverrir Gudnason bokade Jonhstons första spelning i Sverige. Foto: Wikimedia Commons & TT

Sverrir Gudnason minns Daniel Johnston: ”Han skapade med hjärtat”

Publicerad

Under onsdagen blev det känt att ett av de stora namnen inom indiemusiken, låtskrivaren och musikern Daniel Johnston, gått bort. Skådespelaren Sverrir Gudnason arrangerade Johnstons första Sverige-spelning på 00-talet och tillbringade då en vecka i Stockholm med honom.
– Vi fick visa honom Stockholm och framför allt skivbutikerna för det var det han älskade att göra, säger Sverrir Gudnason.

Det var under onsdagen som beskedet kom att musikern och konstnären Daniel Johnston hade avlidit till följd av en hjärtattack, något som Kulturnyheterna tidigare har rapporterat.

Daniel Johnston var ett av de stora namnen inom indiemusiken på 1980-talet och har kommit att förknippas med musikscenen i Austin, Texas. Debutalbumet Songs of pain släpptes 1980 och hans mest kända låtar är bland andra Life in vain och True love will find you in the end.

Censurerade sig aldrig

Skådespelaren Sverrir Gudnason har en nära relation till Daniel Johnston som han beskriver som en konstnär som ”skapade med hjärtat”.

– Det gick liksom som ett rakt led ut ur hans hjärta och hjärna, ut i luften. Han censurerade sig aldrig, säger Sverrir Gudnason till Kulturnyheterna.

Sverrir Gudnason upptäckte Daniel Johnston på 00-talet och blev som han själv beskriver det ”blown-away av hans ärlighet”. Gudnason var också med och arrangerade Daniel Johnstons första Sverige-spelning på ett utsålt Allhuset, vid Stockholms universitet, 2002. 

– Vi satsade alla pengar vi hade på att flyga hit honom och hans manager Dan. Vi städade min lägenhet på Gärdet, fyllde kylen med Coca cola och sedan bodde de där en vecka, säger Sverrir Gudnason och fortsätter:

– Vi fick visa honom Stockholm och framför allt skivbutikerna för det var det han älskade att göra. Han letade efter Beatles-skivor för han samlade på dem. Det var otroligt kul att ha honom här och vi blev vänner allihop.

Brottades med bipolaritet

Daniel Johnstons musik har berört många, likaså hans livshistoria som kantats av psykisk ohälsa. Han tillbringade långa perioder inlagd på olika institutioner.

– Han kunde bli extremt ledsen och nere för att sedan komma upp igen och bli väldigt glad och lekfull. Han var en väldigt fin person som brottades med hälsoproblem, säger Sverrir Gudnason.

2012 släppte Daniel Johnston sitt sista album Space ducks: Soundtrack och fem år senare meddelade han att han skulle sluta turnera. Hans död har väckt starka reaktioner.

– De starka reaktionerna beror på att han har berört och inspirerat så många, både konstnärer, musiker och kreatörer. Han var ju verkligen speciell i sitt sätt att skapa med hjärtat, säger Sverrir Gudnason. 

Daniel Johnston blev 58 år gammal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer