Det var under Danny Saucedos låt som ett telefonnummer skymtade förbi. Foto: Jonas Ekströmer, TT

Melodifestivalen: Vi har inte anmält nummermissen

Uppdaterad
Publicerad

I en anmälan till Integritetsskyddsmyndigheten på fredagen framstod det som om SVT anmält sig själva efter Danny Saucedos nummermiss  i Melodifestivalen förra veckan, vilket SVT Nyheter också rapporterade om.

Men det hela visade sig vara fel – det är inte SVT som ligger bakom anmälan, enligt Lovisa van der Schoot, pressansvarig för Melodifestivalen.

Numret som syntes i rutan skulle gå till Danny Saucedos barndomskompis. Det var ett prank, förklarade han själv efteråt. Och mycket riktigt blev kompisen uppringd av ett flertal personer och verkar ha tagit det hela med ro.

Men det var inte bara kompisen som blev uppringd. Det samma gällde en privatperson som inte hade någon som helst koppling till Danny, vilket Aftonbladet avslöjade under lördagskvällen. Hennes telefonnummer var snarlikt det som syntes i rutan.

”Inte gjord av SVT”

”Anmälan som inkommit till Integritetsskyddsmyndigeten är inte gjord av SVT. Det är någon som har gjort anmälan i Anette Brattström och SVTs namn. SVT kommer att följa upp med Integritetsskyddsmyndigheten”, skriver Lovisa van der Schoot i ett sms till SVT Nyheter.

Integritetsskyddsmyndigheten, som tidigare hette Datainspektionen, är den statliga myndighet som ansvarar för medborgarnas rättigheter i integritetsfrågor.

Rättelse: SVT har inte anmält händelsen med telefonnumret i Danny Saucedos nummer, vilket felaktigt rapporterades i en tidigare version av den här texten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.