I dokumentärserien undersöker historikern Bettany Hughes hur synen på kvinnor inom religionen förändrats. Foto: BBC

SVT bytte namn på BBC-serie om kvinnliga gudar

Publicerad

”Divine women” blev ”Guds kvinnor” när SVT köpte in dokumentärserie om kvinnliga gudomar i historien.

När man säger ordet ”gud” idag ser nog de flesta en man framför sig, kanske till och med ”en gubbe med skägg bland molnen”.

Men så har det inte alltid varit. Under tusentals år var kvinnliga gudar vanliga. I många gamla civilisationer dyrkades fruktbarhets- och modersgudinnor, som till exempel den babylonska Ishtar eller den sumeriska Inanna. Även i dag tillbes gudinnor på många platser, i bland annat Indien.

SVT bytte namn

Om detta sänder nu SVT BBC-serien ”Divine Women”. Den brittiska historikern Bettany Hughes guidar genom 10 000 år av kvinnliga gudomar, helgon och prästinnor.

Det första programmet hette ”When God was a Girl”, eller direktöversatt ”När gud var en tjej”, och sändes 8 december, strax före Lucia. Det sista avsnittet sänds nu på söndag 22 december.

Men i SVT har man valt att inte översätta titeln ”Divine Women” rakt av, utan kallar den istället ”Guds kvinnor”, en titel som kan leda tankarna åt ett annat håll.

”Slagkraftig och provokativ”

Hur tänkte ni när ni översatte titeln?

– En direktöversättning riskerar att bli lam och en titels främsta uppgift är att få tittare till ett program. Om man får tittare till programmet kommer de förhoppningsvis snabbt förstå vad det handlar om. Den titel vi valde anser jag är slagkraftig, dubbeltydig och till och med provokativ. Det finns över 1000 program varje dag att titta på. Det gäller att fånga tittarna uppmärksamhet, säger Mikael Österby inköpschef för faktaprogram i SVT.

Finns det inte en risk för missförstånd? Poängen med serien är ju att gud var en kvinna, inte att gud hade kvinnor?

– Absolut. Men mindre risk för missförstånd än om vi kallat den för ”Gudomliga kvinnor” eftersom många då tänkt i banor av ”sköna, vackra, behagliga” kvinnor, tror jag.

– Titeln ”Guds kvinnor” kan uppfattas som att gud ”har” kvinnor, precis som du nämner. Poängen med serien är ju att gud var en kvinna, därför är det kul att undersöka vad svenska språket kan göra med förutfattade meningar. Jag beslutar om ca 700 titlar om året. Denna titel tänkte vi rätt länge på. Inte säker på att det blev den bästa. Men rätt ok, säger Mikael Österby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.