Ersätt monarkin med republik, uppmanade en riksdagsledamot i SVT-programmet Dagens motion. Men inslaget saknade förklaring och nu fälls SVT i Granskningsnämnden. Foto: Scanpix

SVT fälls för kritik mot monarkin

Uppdaterad
Publicerad

Granskningsnämnden fäller SVT för ett inslag där en (S)-politiker argumenterade mot monarkin. Inslaget kunde tolkas som att SVT tog ställning i frågan, och därför fälls det för partiskhet.

En agitationsattack mot Sveriges konstitution – så uppfattade en tittare ett inslag i SVT2 den 22 februari i år. Inslaget, som sändes under den återkommande vinjetten Dagens motion, bestod av en riksdagsmotion från socialdemokraten Sara Karlsson som pläderade mot monarkin.

Eftersom inslaget saknade en förklarande textremsa eller påannonsering uppfattade tittaren det som att det var SVT som kritiserade monarkin. SVT har argumenterat att den förklarande texten försvann av misstag, men att sammanhanget borde framgå ändå.

Strider mot kravet på opartiskhet

Granskningsnämnden ger nu anmälaren rätt och fäller SVT. ”Inslaget framstod som ett ställningstagande av SVT och strider därför enligt nämnden mot kravet på opartiskhet”, skriver man i sitt beslut.

Samtidigt fälls SVT av Granskningsnämnden för en dokumentär om friidrottaren Carolina Klüft. En sponsorlogga syntes i bild flera gånger under dokumentären, vilket gör att programmet fälls för otillbörligt gynnande av kommersiella intressen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.