SVT förlorar rättigheterna till ”Bäst i test”

Uppdaterad
Publicerad

”Bäst i test” försvinner ur SVT:s tablå efter denna säsong.

– De brittiska formatägarna begärde plötsligt ett pris som vi inte vill och kan betala, säger SVT:s programdirektör Eva Beckman.

Programmet kommer att fortsätta i TV4 och programledarna Babben Larsson och David Sundin följer med.

Underhållningsprogrammet ”Bäst i test” är en tittarsuccé. I sju säsonger har programmet sänts i SVT, men nu blir det ändring på det då SVT förlorat rättigheterna, bekräftar SVT:s programdirektör Eva Beckman.

Orsaken är att SVT inte har kunnat matcha kostnaderna för rättigheterna som ägs av det brittiska produktionsbolaget Avalon.

– Vi var helt enkelt tvungna att släppa ”Bäst i test”. Anledningen var att de brittiska formatägarna plötsligt begärde ett pris som vi inte vill och kan betala. Då talar jag om extrema pengar som vi inte tyckte var försvarbara, säger Eva Beckman som inte vill nämna några summor.

Programmet kommer att fortsätta sändas i Sverige på TV4.

”Vi är väldigt glada över möjligheten att ta över ”Bäst i test” som är ett fantastiskt format och med det även de populära programledarna Babben Larsson och David Sundin”, skriver Fredrik Arefalk, TV4:s kanal- och innehållsdirektör, i ett uttalande till Kulturnyheterna.

SVT: ”Jättetråkigt”

Att förlora programmet beskriver Eva Beckman som ”jättetråkigt” eftersom det är en ”jättestark titel både linjärt och online” som arbetats fram tillsammans med produktionsbolaget Baluba under lång tid.

– Ibland utvecklar vi saker som vi sedan förlorar för att vi helt enkelt inte kan betala lika mycket med public service medel. Man kan tänka att vi har inte alltid pengarna men SVT har idéerna, och det är så man får se på det här, säger Eva Beckman.

”Bäst i test” är baserat på den brittiska originalversionen Taskmaster, som har sålts till en rad länder däribland Sverige. Den svenska upplagan hade premiär 2017 och programleds av Babben Larsson och David Sundin.

”Bäst i test” går ut på att en fast panel tillsammans med en känd gäst tävlar mot varandra i diverse utmaningar. Programmet har vunnit Kristallen för årets program och årets underhållningsprogram.

Kulturnyheterna har sökt Babben Larsson och David Sundin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.