Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se klipp ur SVT:s kommande dramaserie ”Smärtpunkten”, en dramatisering av Elisabeth Åsbrinks bok med samma namn. Foto: Niklas Maupoix/SVT

SVT gör dramaserie av ”Smärtpunkten” om ”7:3” och morden i Malexander

Uppdaterad
Publicerad

25 år har gått sedan Lars Norén satte upp sin omdebatterade teaterpjäs ”7:3 ”. Huvudrollsinnehavarna var tre grovt kriminella från Tidaholmsanstalten. En av dem deltog i ett bankrån där två polismän sköts till döds, känt som Malexandermorden. Nu släpper SVT dramaserien ”Smärtpunkten”, baserad på Elisabeth Åsbrinks bok om pjäsen och konsekvenserna av den.

– Vi har en ambition att gestalta den moderna historien om Sverige och den här berättelsen är en stor del av det, säger SVT Dramas programchef Anna Croneman.

Serien berättar historien som började 1998 med ett ovanligt brev till dramatikern Lars Norén från Tidaholmsanstalten.

Polismorden i Malexander

Det var tre intagna, Tony Olsson, Mats Nilsson och Carl Thunberg, som ville göra en pjäs. Allihop var dömda för grov brottslighet och omfattades av den dåvarande paragrafen 7: 3, som innebar fångar som var rymningsbenägna.

”7: 3” blev därmed namnet på pjäsen som sedan tog form av Lars Norén och producenten Isa Stenberg. De intagna fick spela sig själva på scen och två av dem uttryckte nazistiska åsikter.

Polismorden i Malexander

Pjäsen sågs å ena sidan som ett progressivt samarbete mellan kriminalvården och kulturvärlden, men å andra sidan ansåg många den också som högst problematisk.

Framförallt när Tony Olsson, på permission, dagen efter den sista föreställningen deltog i ett bankrån i Kisa där två poliser sköts till döds. Också känt som Malexandermorden.

”Hoppas det ska bli debatt”

Morden på polismännen Olle Borén och Robert Karlström samt Lars Noréns pjäs har berättats om många gånger i media – och skildras i Elisabeth Åsbrinks bok ”Smärtpunkten” från 2009.

Anna Croneman hoppas att SVT:s dramaserie, i tre delar, kan leda till nya diskussioner om yttrandefrihet, synen på kriminella och var gränsen går för konst.

– Jag hoppas alltid att det ska bli debatt om vårt innehåll. Det är en serie som är väldigt drabbande, så jag hoppas att den får en stor publik som vågar se den trots att den handlar om svåra saker.

Se mer i videon.

Dramaserien ”Smärtpunkten”

Manus: Pelle Rådström

Regi: Sanna Lenken

Skådespelare: David Dencik. Maria Sid, Einar-Hugo Strömberg, Martin Nick Alexandersson och Linus Gustafsson m.fl.

Premiär: Avsnitt 1 i SVT Play fredag 19 april. Den sänds i SVT1 söndag 21 april kl 21.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polismorden i Malexander

Mer i ämnet