Axel Björklund, ansvarig utgivare på Uppdrag granskning, skriver till Kulturnyheterna att det i dagsläget inte finns något sändningsdatum. Foto: Henrik Montgomery/TT/SVT

SVT-granskning skjuts upp efter förtalsanklagelser

Uppdaterad
Publicerad

Uppdrag gransknings program om en profil i litteratursverige skjuts upp efter att personen som är föremål för granskningen anlitat en advokat. Han skriver i ett brev till SVT att delar av arbetet med granskningen kan utgöra förtal, enligt Aftonbladet.

Programmet om litteraturprofilen har blivit omtalat på förhand i litteraturkretsar och skulle enligt Aftonbladet ha sänts innan sommaren. Nu skjuts programmet upp efter att den granskade personen anlitat en advokat.

I ett brev som advokat Johan Eriksson skrivit till SVT, som Aftonbladet tagit del av, står det bland annat att hans klient utpekas som brottslig och klandervärd, samt att uppgifter som reportern berättat för andra personer i sitt arbete kan utgöra förtal.

”Tillräckligt skydd för medverkande”

Axel Björklund, ansvarig utgivare på Uppdrag granskning, skriver till Kulturnyheterna att det i dagsläget inte finns något sändningsdatum och att det är svårt att tala i detalj om opublicerat material.

”Det handlar om flera samverkande faktorer men det avgörande är frågan att vi behöver känna oss trygga med att vi kan erbjuda tillräckliga skydd för alla medverkande i granskningen”, skriver han.

SVT söker den granskades advokat Johan Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.