En vårdanställd i Brescia i den coronadrabbade regionen Lombardiet. Foto: FILIPPO VENEZIA/TT

SVT-inslag från sjukhus i Lombardiet frias av Granskningnämnden

Publicerad

SVT:s inslag från ett sjukhus i italienska Lombardiet i mars frias av Granskningsnämnden. ”De strider inte mot bestämmelsen om televisionens särskilda genomslagskraft”, skriver nämnden.

I slutet av mars var italienska Lombardiet en av de platser i världen som drabbats hårdast av det nya coronaviruset.

SVT:s inslag från ett regionalt sjukhus visade bilder på människor som var döende. Även om personerna inte gick att identifiera reagerade många tittare på att de som filmats var för sjuka för att kunna godkänna sin medverkan.

Granskningsnämnden skriver i sitt utlåtande att inslagen, som sändes i Rapport och Aktuellt, inte strider mot bestämmelsen om mediets särskilda genomslagskraft. När det gäller personerna som filmats skriver nämnden:

”Nämnden får pröva en fråga om intrång i privatlivet endast om den person som berörs skriftligen medger det. Något sådant medgivande finns inte i detta fall.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.