Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Karin Ekman, tf programchef och ansvarig utgivare på SVT:s riksnyheter ge sin kommentar på fällningen. Foto: Jack Guez/ AFP/Andreas Idén/SVT

SVT-inslag om Israel och Palestina fälls i Granskningsnämnden

Publicerad

Sedan kriget mellan Israel och Hamas startade har mängder av anmälningar kommit in till Granskningsnämnden. Nu har den första fällningen kommit – ett SVT-inslag från den sjunde oktober.

I en extrasändning som Rapport gjorde i samband med Hamas terrorattack den sjunde oktober gavs en historisk beskrivning av Israel- Palestinakonflikten sedan 1948. Inslaget anmäldes till Granskningsnämnden, som nu fäller inslaget för att det anses strida mot kravet på opartiskhet.

– Det är allvarligt och något vi drar lärdom av. Men man ska komma ihåg att det kommit in långt över hundra anmälningar sedan kriget startade, det här är första gången vi fälls, säger Karin Ekman, tf programchef och ansvarig utgivare på SVT:s riksnyheter.

Inslaget blev ensidigt

I sitt beslut skriver Granskningsnämnden att den historiska redovisningen i inslaget blev ensidig, eftersom uppgifter om Israels ockupation av palestinska områden och israelisk bosättningspolitik saknades.

Varför fanns inte uppgifter om ockupationen och bosättningarna med i inslaget?

– Det här var ett försök att ge en bakgrund på runt 90 sekunder och det lät sig inte göras på ett bra sätt. Jag tror det är svårt i en så komplicerat och långtgående konflikt och att det här inte är journalistik som ska göras för snabbt, säger Karin Ekman.

Tidigare har nämnden friat åtta inslag om samma krig, och har just nu flera ytterligare ärenden om på sitt bord. Rapportinslaget från den sjunde oktober är den första publiceringen som fälls.

Totalt har 530 anmälningar som handlat kriget i Israel och Gaza gått vidare för prövning, vilket har resulterat i 135 ärenden.

Flera anmälningar till Medieombudsmannen

Även Medieombudsmannen, dit människor kan vända sig om de känner sig kränkta eller utpekade av en publicering i tidning, radio eller tv, har fått in många anmälningar sedan kriget startade.

Det handlar ofta om människor som känner sig uthängda för att ha tagit ställning för en sida i konflikten, enligt medieombudsmannen Caspar Opitz. Just nu jobbar man med runt tio fall som har någon koppling till Israel och Gaza.

– Det har ju varit kändisupprop och dylikt och en livlig debatt om vilken sida man tagit avstånd ifrån. Den debatten har genererat många anmälningar hos oss, folk som känner sig utsatta för skada av publiceringar, säger Caspar Opitz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.