SVT-journalisten Lars Orup är död

Uppdaterad
Publicerad

Lars Orup, Aktuellts nyhetsankare och ansikte utåt under många år har dött, 88 år gammal. Han avled på torsdagen efter en längre tids sjukdom.

Tillsammans med Åke Ortmark och Gustaf Olivecrona var han ett av de tre så kallade O:na som anses ha introducerat skjutjärnsjournalistiken i svensk television. Lars Orup pensionerades från SVT 1982.

Orup föddes 2 oktober 1918 i Lindesberg i Västmanland. 1957 började han på Sveriges Radio och året därpå blev han SR:s korrespondent i Bonn.

Ortmark: Han var en modig journalist

– I dag är en svart dag, säger Åke Ortmark, det sista av de tre O:na, med anledning av kollegan och vännen Lars Orups bortgång. Tillsammans med Gustaf Olivecrona granskande de politiker och makthavare.

– Han spelade en central roll för utvecklingen av det demokratiska samtalet i och med den goda journalistik han stod för och drev framåt.

Efter att ha varit kollegor i 50 år blev de allt godare vänner privat.

– Han betydde mycket för mig som vän, och han betydde mycket för Sverige eftersom han var en modig journalist.

Först med utfrågningar

– Man måste komma i håg att vi var först med att ställa frågor direkt till politikerna i partdebatten. Innan det var journalisterna inte betrodda med det och det var hård press från hela etablissemanget när vi startade våra granskningar.

Självständigheten, bred bildning och integritet var några av Orups största styrkor som journalist, enligt Ortmark.

SVT Text och webb

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.