Charlotta Friborg, ansvarig utgivare för Riksnyheterna på SVT. Foto: TT

SVT Nyheters programchef Charlotta Friborg får utgivarpris

Uppdaterad
Publicerad

Charlotta Friborg tilldelas 2021 års Mommapris av branschorganisationen Utgivarna. Hon får priset för att ”i ett hårt debattklimat utöva sitt ansvariga utgivarskap med pondus och öppenhet”.

Charlotta Friborg har varit programchef för Riksnyheterna på SVT sedan 2017 och är ansvarig utgivare för Aktuellt, Rapport, Morgonstudion och svt.se. Hon har tidigare haft rollen som publisher för Upsala Nya Tidning och varit tidningschef för Östgöta Correspondenten.

Juryn lyfter fram hur Charlotta Friborg ”öppet och pedagogiskt förklarar de överväganden som ligger till grund för sina beslut som ansvarig utgivare”.

– Charlotta Friborg bidrar till att stärka utgivarskapets betydelse för den svenska tryck och yttrandefriheten som idag måste försvaras varje dag, säger Kerstin Brunnberg, Mommajuryns ordförande, i ett pressmeddelande.

Priset som årets utgivare har delats ut sedan 2015 och är uppkallat efter Margareta Momma som på 1700-talet var en av Europas första kvinnliga redaktörer och utgivare.

Mommapriset delas ut på Bokmässan i Göteborg den 24 september.

Mommaprisets jury 2021

Kerstin Brunnberg (ordförande)

Karin Olsson, Expressen

Tobias Regnell, Offside Press

Daniel Sandström, Albert Bonniers Förlag

Anna Rastner, UR

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.