Ryska handelsministern Denis Manturov och konståkaren Ilya Averbukh med olympiska facklor. Foto: AP/Scanpix

SVT och TV4 portas från vinter-OS i Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Varken SVT eller TV4 får sända tävlingarna från OS i Sotji. Men SVT Sport räknar ändå med att kunna nyhetsrapportera kring tävlingarna, på ett eller annat sätt.

Förhandlingarna med sändningsrättighetsägaren MTG om en utökad nyhetsrätt har brutit samman, skriver kvällstidningarna.

– Det är sant, vi har inget avtal med MTG. MTG har bestämt sig för att sända allt själva, säger Per Yng, sportchef för SVT Sport, till Kulturnyheterna.

”Det finns en fri nyhetsrätt”

Men SVT räknar ändå med att kunna rapportera kring Olympiska vinterspelen i sydvästra Ryssland, fastän man inte kan återge tävlingarna direkt.

– Det finns en fri nyhetsrätt, som vi bedömer som tillämpbar i det här fallet. Det finns inget som hindrar oss från att göra intervjuer med idrottsmän eller visa bilder från tävlingarna i våra sändningar.

Sjusiffrigt belopp

Enligt Yng kan man visa mellan 30-90 sekunder per dag inom ramen av nyhetsprogrammen Sportnytt, Sportspegeln, Rapport, Aktuellt och nyheterna i Gomorron Sverige.

– Vi vet att våra tittare vill ha en rapportering från SVT även om evenemanget går i en annan kanal. Vi har en nyhetsplikt att ge tittarna den rapportering de vill ha inom ramarna för vad vi kan göra, säger Per Yng.

TV4:s sportchef Hans Pekkari säger till Expressen att man erbjudit ett sjusiffrigt belopp för en utökad nyhetsrätt, ett belopp i nivå med vad TV4 betalat till SVT för tidigare OS, men fått nej.

Får inte vara på området

Varken SVT eller TV4 har fått några ackrediteringar till OS för att kunna göra inslag på plats i Sotji.

– Det vi inte har är en utökad nyhetsrätt, vilket innebär att vi inte får vara på ackrediterad mark och inte heller får särskild tid för intervjuer, säger SVT:s sportchef Per Yng.

Erik Westberg, sportchef på Viasat som är del av MTG, ser dock inget konstigt i det egna mediebolagets agerande:

”Vi har absolut inte för avsikt att hindra SVT från att visa bilder från OS i sina nyhetsprogram. Däremot finns det internationella regler som rättighetsägaren, Internationella olympiska kommittén, har utformat. Det gäller alla tv-bolag över hela världen som inte sänder från OS, även SVT”, säger han i ett skriftligt uttalande till TT.

Norska journalister trakasserade

Det återstå att se hur arbetsvillkoren blir för journalister på plats i Sotji. Förra veckan upplevde två journalister från norska TV2 att polisen i den ryska staden verkar väldigt misstänksam, eller rent av fientlig, mot utländska journalister.

Den norska duon blev stoppad sex gånger inom loppet av ungefär två dygn, och greps tre gånger, utan att kunna ta kontakt med omvärlden. Norges ambassad i Moskva kallar polisens behandling av journalisterna för ”trakasserier” och vill få en förklaring från ryska myndigheter, skriver Tv2.no.

SVT Sport har ännu inte beslutat om man ska skicka reportrar till Sotji eller ej.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.