Sören Olsson, Anders Jacobsson och karaktären Bert Ljung spelad av Martin Andersson. Foto: Rabén & Sjögren/SVT

SVT publicerar inte avsnitt av Bert – innehållet är ”olämpligt”

Publicerad

Två avsnitt av den svenska tv-serien Bert läggs inte ut på SVT:s webbtjänst Öppet arkiv, där resten av serien återpubliceras.
– De innehöll ett språk som inte var lämpligt för barn, säger Susanna Balsvik, ansvarig utgivare för Öppet arkiv, till Kulturnyheterna.

Ungdomsserien Bert sändes på SVT 1994 och tio av de tolv avsnitten finns i dag att se i Öppet arkiv på SVT:s hemsida.

Avsnitt tre och fyra – med titlarna Erik the Great och Det viktiga är inte att kämpa väl utan att vinna – har plockats bort, med kanalens motivering att de ”ej kommer att publiceras p.g.a. olämpligt innehåll”.

Enligt Susanna Balsvik, planeringschef på SVT och ansvarig utgivare för Öppet arkiv, plockades alla avsnitt av serien bort från webbtjänsten redan 2016.

– I samband med att Barnkanalen valde att inte sända serien plockades den bort, då två avsnitt innehöll ett språk som inte var lämpligt för barn. Men många har frågat efter den och för att kunna publicera den igen valde vi nu att istället ta bort två avsnitt.

Enligt Susanna Balsvik innehåller de två bortplockade avsnitten såväl innehåll som ett språkbruk som är nedsättande gentemot svarta och homosexuella.

– I det ena avsnittet klär Bert ut sig till ett så kallat black face och gör en nidbild av en svart person och i den andra episoden skämtar man om homosexuella. Och då serien är riktad mot en barnpublik valde vi att plocka bort avsnitten.

”Bättre ta bort alla avsnitt”

Men enligt Anders Jacobsson, som tillsammans med Sören Olsson ligger bakom serien om Bert Ljung och hans tonårsliv, är SVT:s agerande märkligt.

– Tycker man att det är så farligt och skadligt och nedlåtande så är det väl bättre att ta bort alla avsnitt. Det är ungefär som att riva ut två kapitel ur en bok som man anser vara missbehaglig.

Anders Jacobsson säger till Kulturnyheterna att böckerna om Bert skrevs i en annan tid, och att författarduon alltid uppdaterar sina böcker efter en tid.

– När vi skriver våra böcker så reviderar vi dem efter en tid och moderniserar dem eftersom vi skriver för samtiden och för den generation som är tänkt att läsa dem nu. Då måste det finnas ett moderniserat språk, och moderniserade företeelser och uttryck.

Fått kritik tidigare

Böckerna om Bert Ljung och hans tonårsliv har även tidigare fått kritik för författarnas skildring av tjejer, och Anders Jacobsson och Sören Olsson kommenterade själva kvinnosynen i parets tidiga böcker i en intervju med Kulturnyheterna 2016.

LÄS MER: Författarna: Berts kvinnosyn ska uppdateras

– När vi skrev den första boken var jag själv 24. Jag hade inte mycket erfarenheter av livet och genustänk var inte direkt på tapeten, sa Anders Jacobsson då till Kulturnyheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Senaste avsnittet i SVT Play