Foto: Bo-Aje Mellin/SVT

SVT rensar ut rasismen ur Pippi Långstrump

Uppdaterad
Publicerad

I nyutgåvan av Pippi Långstrump har SVT klippt bort material som kan uppfattas som stötande.

Det är tv-serien ”Här kommer Pippi Långstrump”, som sändes i SVT för första gången 1969, som nu kommer i en restaurerad DVD-utgåva där både bild- och ljudkvalitén har förbättrats.

Andra förändringar som gjorts är att scener där skådespelerskan Inger Nilssons Pippi refererar till sin far som ”negerkung” har ändrats så att hon numera bara säger ”kung”. Även en scen där Pippi leker ”kines” genom att sträcka ut huden runt ögonen har klippts om.

Pippi klipps om

”Målgruppen är barn”

Det var SVT som själva tog initiativet till förändringarna. Anledningen är att det 45 år gamla materialet kan verka stötande i mötet med en modern publik.

– Vi ser att målgruppen är barnpubliken och vi tror att det kan upplevas sårande eller nedsättande för barn som ser och hör det här, säger Paulette Rosas Hott, försäljningschef för program och licensiering på SVT.

I december i år ska serien gå i Barnkanalen. Då kommer det att vara den nya versionen som visas.

– Om man läser en bok för ett barn är det en annan sak för då kan man som vuxen förklara. Men SVT har ju så högt förtroende och föräldrar låter sina barn sitta själva och titta på våra program. Då anser vi att vi inte bör lyfta fram uttryck som kan upplevas som sårande, säger Paulette Rosas Hott.

Tycker du att det är okontroversiellt att göra ingrepp i äldre verk?

– I och med att Saltkråkan AB, som förvaltar Astrid Lindgrens rättigheter, har godkänt ändringarna så känner jag mig trygg och grundad i det beslutet.

Astrid Lindgren hade hållt med

Nils Nyman är vd på Saltkråkan AB. Han har godkänt ändringarna och anser inte att de påverkar förståelsen av tv-seriens innehåll.

– Vi vill göra allt vi kan för att folk inte ska bli sårade. Därför tycker vi att SVT gör rätt. Astrid Lindgren stod för helt andra värderingar än att kränka människor.

Vad tror du Astrid Lindgren hade tyckt om förändringarna?

– Min uppfattning är att hon skulle säga: ”Absolut, det här gör inte historien sämre och det finns en chans att folk tar illa upp”. Hon var väldigt noga med att man inte rörde i hennes verk, men också väldigt pragmatisk när det behövdes, säger Nils Nyman.

Vad ska de som saknar den gamla versionen göra?

– Haha, jag tror att de får leva med att saker förändras.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pippi klipps om

Mer i ämnet