SVT:s Indienkorrespondent Malin Mendel berättar om det spända läget mellan den indiska regeringen och sociala medier-plattformar. Foto: SVT/TT

SVT:s Indienkorrespondent: ”En PR-seger för oppositionen”

Uppdaterad
Publicerad

Polisbesöket på Twitters lokala kontor i New Delhi är ett av flera exempel på regeringens försök att styra innehållet på sociala medier, menar SVT:s Indienkorrespondent Malin Mendel.

– Twitter är ett otroligt viktigt verktyg för premiärministern och BJP, säger hon.

Twitters lokala kontor i New Delhi i Indien fick oanmält besök av polis under måndagskvällen – efter att företaget flaggat en tweet skriven av en företrädare för regerings-partiet BJP som ”manipulerad media”.

I inlägget delade regeringsföreträdaren ett dokument som han påstod visa oppositionspartiet Indian National Congress (INC) planer på att kontra regeringens hantering av coronapandemin. Oppositionen menar att dokumentet som delats på Twitter är förfalskat.

– Eftersom det här inlägget har fått en stämpel som ”manipulerad media” av Twitter så anses ju det vara en pr-seger för oppositionen, säger SVT:s Indienkorrespondent Malin Mendel.

Upptrappning

De senaste månaderna har det varit ovanligt många kontroverser mellan regeringen och sociala medier-plattformar.

– I februari ville regeringen att Twitter skulle ta bort hundratals kritiska poster i samband med stora bondedemonstrationer, och i april var det kritiska inlägg till hur regeringen hanterade pandemin som man ville avlägsna från olika plattformar, säger Malin Mendel.

– BJP gör ju vad de kan för att kontrollera och styra vad som sägs och skrivs på sociala medier. Man vill ju så klart ha alla fördelar av den här uppmärksamheten, men inte nackdelarna.

Viktigt verktyg

Indiens premiärminister, Narendra Modi, ger i princip inga presskonferenser där journalister ställer frågor, och gör sällan intervjuer. Istället kommunicerar han direkt med folket via Twitter.

– Det är ett otroligt viktigt verktyg för premiärministern och BJP, säger Malin Mendel.

Enligt henne är den senaste incidenten med polisbesök på Twitters kontor i New Delhi en upptrappning av den spänning som finns mellan det indiska regeringspartiet och sociala medier-plattformar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.