SVT:s Mellanösternfotograf Niclas Berglund kammade hem förstapriset i kategorin multimedia. Foto: Rebecka Haglund/SVT

SVT:s Niclas Berglund vinnare i Årets Bild

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s Mellanösternfotograf Niclas Berglund är vinnare i tävlingen Årets Bild. Han plockade hem första pris i kategorin multimedia för sitt och Mellanösternkorrespondenten Stefan Åsbergs reportage om en familjeåterförening i den terrorhärjade irakiska staden Mosul.

– Jag är stolt och upprymd över att få en så prestigefylld utmärkelse. Det är en otrolig känsla att få fånga en dokumentär händelse som denna, med ett lyckligt slut. Jag tänker ofta på familjen vi mötte, och en dag som denna tänker jag extra mycket på dem och alla andra vi mött i dessa regioner, som vågar berätta sina historier för oss, säger Niclas Berglund.

Berglund är en erfaren SVT-fotograf med Mellanöstern som bevakningsområde. Han är stationerad i Istanbul i Turkiet och har tillsammans med parhästen Stefan Åsberg, SVT:s Mellanösternkorrespondent, gjort många gripande och närgångna skildringar av krig och konflikter – ofta med fokus på de mest utsatta, barnen.

Hjärtskärande återförening

I det prisbelönta reportaget besöker Åsberg och Berglund Mosul i Irak, som härjats svårt av Islamiska statens terror. Där träffar de Sofian Al Rawi och hans familj, som skiljts från sina två yngsta barn i samband med att de flydde staden efter tre år under IS välde. I samband med flykten kom en raketattack, och i kaoset försvann deras tolvårige son och fem månader gamla dotter.

Reportaget visar hur en desperat Sofian Al Rawi vid uppsamlingsplatsen ringer runt till alla som kan tänkas veta var hans barn befinner sig. Till slut, efter en bilfärd till en annan uppsamlingsplats, följer en hjärtskärande återförening mellan Sofian och barnen.

”Trösterikt med ett lyckligt slut”

Motiveringen från Årets Bild-juryn lyder som följer:

”Djupt berörande och välgjort nyhetsreportage som mänskliggör siffror och statistik i ett krigsdrabbat område. Alla som har barn kan sätta sig in i situationen. TV-temat bygger på kort tid upp ett förtroende som möjliggör den journalistiska närvaron och vågar sedan lita på kronologin som berättarform. Även trösterikt med ett lyckligt slut.”

Årets Bild är Sveriges största fototävling, som ägs och har arrangerats av den ideella organisationen Pressfotografernas Klubb (PFK) sedan år 1942.

Fakta: Årets Bild-vinnare 2018

Kategori: pristagare (arbetsplats)

Årets bild: Anna Tärnhuvud (frilans/Aftonbladet/Kontinent)

Årets fotograf: Christoffer Hjalmarsson (Expressen)

Årets nyhetsbild Sverige: Anna Tärnhuvud (frilans/Aftonbladet/Kontinent)

Vardagsliv Sverige: David Lundmark (Dagens Arbete)

Bildreportage Sverige: Erik Nylander (frilans)

Nyhetsbild utland: Christoffer Hjalmarsson (Expressen)

Vardagsliv utland: Åsa Sjöström (frilans)

Bildreportage utland: Christoffer Hjalmarsson (Expressen)

Årets porträtt: Åsa Sjöström (frilans)

Årets porträttserie: Åsa Sjöström (frilans)

Årets sportbild: Malin Jochumsen (frilans)

Årets sportserie: Jonas Lindkvist (Dagens Nyheter)

Multimedia: Niclas Berglund (SVT)

Kultur och nöje: Anette Nantell (Dagens Nyheter)

Årets rookie: Erik Nylander (frilans)

Juryns hederspris: Meli Petersson Ellafi (frilans/Expressen)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.