Eva Beckman, programbeställare för kultur och evenemang på SVT. Foto: Marko Säävälä / TT

SVT:s programbeställare om sin syn på musikjournalistik

Publicerad

I dagsläget har SVT inget renodlat musikprogram som handlar om samtida musik. Eva Beckman, programbeställare för kultur och evenemang, berättar hur hon ser på SVT:s musikjournalistik.

Hur ser SVT:s musikbevakning ut?

– Den mer nyhetsmässiga bevakningen och recensionerna sker i Kulturnyheterna, men sen gör vi musik på andra sätt också. Konserter, dokumentärer och specialserier om musik. Och så har vi Edit som har som uppdrag att bevaka just populärkultur, däribland musik. Vi har First Aid Kit-konsert, Cherrie-serie, Avicii-dokumentär. Vi sänder program om och med musik i SVT hela tiden.

Men det finns inte ett renodlat musikprogram som handlar om samtida musik och musikuttryck?

– Nej, det gör det inte. Musik bevakas, precis som alla andra konstarter, av våra dagliga kulturnyheter.

Det finns en del kritik mot det, vad säger du om den kritiken?

– Jag tror att om man är väldigt musikintresserad, alldeles oavsett vilken nisch man älskar, så hittar man lätt relevant innehåll på andra platser.

– Vi har inte volymen någonstans som varenda nisch kommer känna sig nöjd med den bevakningen. Så jag tycker det är mycket bättre att om man gillar country så har vi Jills veranda, en egen idé som SVT har. Vi gör specialserier om musik.

Ja, det satsas ju på musik, men det är ju mycket tillbakablickande och nostalgi.

– Jag tror att SVT kan bli bättre på just ny musik. Det kan jag hålla med om. Du har rätt i att är det någonting jag tror att vi skulle kunna bli bättre på så är det den samtida eller framtida musiken, det skulle vi nog kunna hitta bättre sätt att göra än idag.

Läs om en musikjournalistik i kris här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer