Youtube sätter åldergräns på SVT:s snipp- och snoppvideo: ”Olämpligt för vissa.” Foto: TT

SVT:s snipp- och snoppvideo barnförbjuds

Uppdaterad
Publicerad

Barnkanalens sång om snoppar och snippor ”olämpligt för vissa” enligt Youtube – som sätter åldersgräns på ”Bacillakutens” video.

Igår hade Barnkanalens ”Bacillakuten”, vars syfte är att lära barn om kroppen och kroppens funktion, säsongspremiär. Inför lanseringen publicerade programmet en egen låt och musikvideo om snoppar och snippor.

I videon dansar glada, tecknade snippor och snoppar som sjunger bland annat ”Popi-dopp-pop snippedi snopp! Här kommer snoppen i full galopp” och ”Snippe-dipp-dipp-snippedi-do! Snippan är häftig, ja det kan du tro”.

I fredags var videon, enligt sajten Sociala Medier, en av de allra hetaste i sociala medier den dagen.

”Sjuka grejer”

– Vi är förvånade att vi fått så många reaktioner, säger programmets projektledare Kajsa Peters.

En del som har kommenterat på Facebook är upprörda och arga. Någon undrar ”om små barn verkligen behöver såna här sjuka grejer”.

Men de allra flesta är positiva. En mamma skriver: ”Mina barn, 6 och 9 år, hälsar och säger att låten och videon är jättebra och att det är viktigt för barn att få lära sig om kroppen.”

Fått varningsskylt

Efter alla reaktioner valde redaktionen att publicera ett blogginlägg med frågor och svar om videon.

”Med filmen vill vi på ett lekfullt sätt prata om snippan och snoppen och lära barnen varför vi har dom”, skriver hon bland annat.

Nu har Youtube valt att vuxenklassa den tecknade musikvideon. Klippet är numer försedd med Youtubes varningsskylt om att ”videoklippet kan vara olämpligt för vissa användare”. Samtidigt riktar sig programmet till barn mellan tre till sex år.

Uppdatering: Youtube tar bort vuxenklassningen. Läs mer här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer