Sam Nilsson ledde SVT mellan 1981 och 1999 Foto: Bengt O Nordin, SVT Bild

SVT:s tidigare vd Sam Nilsson är död

Uppdaterad
Publicerad

Politikern, företagaren och journalisten Sam Nilsson är död, det bekräftar hans familj för SVT. Under nästan tjugo års tid var han vd för Sveriges television. Sam Nilsson blev 84 år.

Sam Nilsson, egentligen Sam-Olof Nilsson, började arbeta som nyhetsreporter på SVT år 1969 för att sedan utses till chef för nyhetsprogrammet Aktuellt. 1981 blev han vd för företaget, och satt kvar på den posten till 1999. Han var då den tv-chef som suttit längst i hela Europa.

Sam Nilsson guidar kungaparet under ett besök på SVT 1981. Foto: Carl-Johan Söder, SVT Bild

– Det är med sorg vi har mottagit beskedet att Sam Nilsson har avlidit. Sam var en legendarisk tv-chef som rustade public service precis när medielandskapet började förändras. Han värnade SVT:s integritet, kvalitet, ett brett utbud och gjorde SVT till ett internationellt föredöme, säger SVT:s vd Hanna Stjärne. 

Tilldelades en Emmy

År 1998 tilldelades Nilsson priset Directorate award vid Emmy-galan i New York. Detta för hans insatser inom SVT och för public service både nationellt och utomlands.

Han föddes i Bastuträsk i Norsjö kommun, Västerbotten, år 1936 och arbetade under 1960-talet inom Högerpartiet – nuvarande Moderaterna. Framför allt som informatör men slutligen även som partisekreterare.

Flera styrelseuppdrag

Under sitt yrkesliv hade Sam Nilsson ett flertal styrelseuppdrag, bland annat för Nordvision, Dramaten, Svenska filminstitutet, Drottningsholmsteaterns vänner och inom Umeå universitet. År 2002 utnämndes han till hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.