Foto: SVT

SVT-serien Tjuv och polis upprör tittare – och tråkar ut recensenter

Uppdaterad
Publicerad

Inför och efter premiären av det nya reality- och underhållningsprogrammet Tjuv och polis har SVT fått in ett hundratal upprörda kommentarer, och ett fyrtiotal samtal direkt till SVT.

Enligt SVT:s publikdialog består responsen på programmet till lika delar av positiv och negativ kritik. Somliga har ifrågasatt om inte programmet uppmuntrar till brott.

Programmet, som hade premiär på söndagen, går ut på att tio vanliga Askersundsbor ska genomföra en kupp. De ska stjäla 50 miljoner kronor, gömma bytet och återgå till vardagen. Samtidigt ska fjorton pensionerade poliser hitta både pengarna och tjuvarna.

Missnöjda tittare och recensenter

Enligt programbeskrivningen ska poliserna använda samma metoder som vid en verklig brottsutredning. De mest upprörda tittarna menar att serien riskerar att inspirera tjuvar och avslöja polisens arbetsmetoder. En tittare skriver:

”När jag inte trodde SVT kunde sjunka lägre så gör ni en söndagsserie om förhärligande av landets brottslighet på bästa sändningstid. Det räcker nu! Vi har nog av VERKLIG brottslighet i Sverige. Vi behöver definitivt ingen skönmålning av denna. Det är MIN skatt ni använder. Jag kräver ett slut på detta.” 

Men när programmet nu haft premiär är recensenterna överens: serien erbjuder inget för kriminella, däremot var premiären “på gränsen till kriminellt tråkig”, skriver Karolina Fjellborg på Aftonbladet. Dessutom är titeln töntig, tycker både Karolina Fjellborg och Anders Björkman på Expressen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer