Foto: Claudio Bresciani / TT Bild

SVT startar TV-leaks

Uppdaterad
Publicerad

Under februari lanserar SVT Nyheter och Uppdrag granskning en ny tjänst som gör det säkrare att lämna känslig information.

– Det är inte så enkelt att kontakta en nyhetsredaktion med känsliga uppgifter när man inte har några ingångar. Därför vill vi erbjuda en tryggare tjänst, där vi lovar två saker: En säker teknik och att få personer hanterar informationen, säger TV-leaks projektledare Roger Jansson.

Tjänsten består av ett webbformulär där det går att posta dokument, filmer eller bilder. På SVT finns två mottagardatorer, inlåsta i skåp som endast utvalda medarbetare har tillgång till. Servrarna ligger i ett skyddat bergrum och informationen är hårt krypterad.

Tanken är att vägen mellan tipsarens dator och mottagaren ska vara så kort som möjligt.

Väntar fler visselblåsare

Flera nyhetsredaktioner har den senaste tiden börjat erbjuda säkra tjänster för tipsare och SVT har inspirerats av Sveriges radios ”Radioleaks”. Både vad gäller teknik och redaktionella rutiner.

Roger Jansson hoppas att TV-leaks ska generera viktiga nyhetstips som SVT kan göra journalistik av. Han tror att vi får se fler visselblåsare i framtiden – i stort och smått.

– Det finns en frustration bland människor som upplever ett underläge på grund av övervakning. Det här är en demokratifråga, säger Roger Jansson.

Tänk på det här när du tipsar

Använd inte din arbetsgivares mejl. Kommunikation loggas ofta automatiskt och det är en enkel sak för till exempel en arbetsgivare att söka igenom mejl i jakt på en läcka. Anonyma mejlkonton finns hos till exempel gmail, hotmail och yahoo. Men kom ihåg att det krävs kryptering för att skydda informationen i ett mejl.

Ring inte från företagets mobil eller fasta telefon. Samma sak där: uppgifterna om när och till vem dina samtal gått är enkla att kontrollera för din arbetsgivare. Använd din privata telefon eller köp ett anonymt kontantkort till din mobiltelefon och mejla från ett internetcafé.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.