Sveriges Kvinnoorganisationer framför i en av anmälning av SVT:s program att det saknades kritiska frågor när paret Micael Bindefeld och Nicklas Sigurdsson intervjuades i programmet i fredags. Foto: SVT

SVT-program anmält till Granskningsnämnden efter samtal om surrogatmödraskap

Uppdaterad
Publicerad

Det senaste avsnittet av Carina Bergfeldts pratshow på SVT har anmälts till Granskningsnämnden 20 gånger.

Anledningen är ett samtal om surrogatmödraskap med festfixaren Micael Bindefeld och hans man Nicklas Sigurdsson.

I programmet pratade Micael Bindefeld och Nicklas Sigurdsson om hur de för några sedan fick sin son via surrogatmamma i USA. Bindefeld nämnde att paret valde bort länder som Ukraina och Indien till förmån för USA.

– Här kändes det som att det var kontrollerat, sa han.

I Sverige är det olagligt att arrangera surrogatmödraskap inom sjukvården, men det är tillåtet att gå via utlandet. Programledaren Carina Bergfeldt påpekade i programmet att det är ett kontroversiellt ämne och frågade hur man säkerställer att kvinnan ställer upp frivilligt.

Hård kritik

Enligt Bindefeld och Sigurdsson genomfördes flera intervjuer och möten innan ett beslut togs.

– Vi kände väldigt tydligt att det inte bara var en affärsuppgörelse, utan hon var oerhört tydlig redan från första samtalet att hon alltid hade velat hjälpa någon barnlös familj, sa Bindefeld.

I efterhand har avsnittet fått hård kritik och anmälts till Granskningsnämnden 20 gånger. En av anmälningarna har kommit från Sveriges kvinnoorganisationer.

– Konkret handlar det om att man strider mot kravet på opartiskhet, man normaliserar den här handeln som surrogatmödraskap innebär utan att föra fram barns eller kvinnors perspektiv, säger generalsekreteraren Clara Berglund till Aftonbladet.

Samma invändning upprepas av flera andra anmälare som anser att det saknades kritiska frågor.

”Kommer att granska det här”

Anna Dingertz på Granskningsnämnden säger till Expressen att man ska ta ärendet vidare.

– Vi kommer att granska det här.

Ebba Adielsson, ansvarig utgivare för ”Bergfeldt”, håller inte med om kritiken.

”Redaktionen för Carina Bergfeldt är medvetna om att surrogatmödraskap är omdiskuterat, men valde att inte väja för ämnet. Att frågan är komplex framkommer i programmet och Carina ställde också flera frågor om makarnas process kring detta. Nu är det upp till Granskningsnämnden om de väljer att pröva inslaget”, skriver hon i ett mejl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.