Microsoft vill fortfarande köpa delar av appen Tiktok. Foto: TT

SVT och SR uppmanar medarbetare att radera videoappen Tiktok

Uppdaterad
Publicerad

SVT och SR förbjuder sin personal att använda den på senare tid omstridda videoappen Tiktok på företagets telefoner.

”Appen lämnar mer information än vad som skall anses vara nödvändigt”, skriver företaget i ett meddelande till medarbetarna.

Den kinesiska videoappen Tiktok har idag omkring en halv miljard användare och är en av världens mest nedladdade appar. Användarna kan skapa och sända korta videoklipp till varandra.

Appen ägs av det kinesiska företaget Bytedance. De kinesiska kopplingarna gör att det finns misstankar om att användarnas data är tillgängliga för kinesiska myndigheter, men Bytedance tillbakavisar sådana påståenden.

SVT: ”Appen ska raderas”

I ett internmeddelande ombeds nu SVT:s personal att avstå från att ladda ner Tiktok, eller plocka bort appen från jobbtelefonen. Även anställda vid Sveriges radio har fått uppmaningen.

”SVT:s IT-säkerhetsavdelning har funnit att Tiktok-appen lämnar mer information än vad som skall anses nödvändigt. SVT har därför beslutat att medarbetare inte får ha Tiktok-appen på deras tjänstetelefoner. Denna app skall raderas”, skriver SVT.

Många appar samlar ju in data från användaren. Vad specifikt gör er bekymrade över Tiktok?

– De samlar in mer än motsvarande appar, och döljer vilken typ av data de samlar in. Vi kan inte följa vilken data som samlas in eller vart den tar vägen helt enkelt, säger Daniel Ekelöf, chef för distribution och it-säkerhet på SVT.

I den pågående debatten är det kinesiska ägandet en återkommande punkt. Har det betydelse för ert beslut att det rör sig om en kinesisk app?

– Det är inget jag har tittat på eller tagit vidare. Det här är ett ledningsbeslut, inte jag som tagit beslutet, så det kan jag inte svara på.

Käppar i hjulet för Lilla Aktuellt

Förbudet blir framförallt ett problem för Lilla Aktuellt. Projektledare Lowe Östberg beskriver Tiktok som programmets viktigaste plattform i sociala medier.

– Vi har nittio tusen följare och ser en enorm interaktion i kommentarsfälten. Vi har inga åsikter kring själva säkerhetsfrågan men har sagt till SVT att vi behöver vara kvar på appen.

Nu hoppas Lowe Östberg att det går att ordna speciella telefoner för att Lilla Aktuellt ska kunna fortsätta med Tiktok.

– Vi har fått höra att det ska gå att lösa, säger han.

Flera länder tittar på förbud

I juni valde Indien att bannlysa Tiktok efter att det utbrutit gränsstrider mellan Indien och Kina.

Även USA och Australien har meddelat att de undersöker möjligheten att förbjuda appen av oro för att användarnas innehåll ska delas med kinesiska myndigheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.