SVT visar tv-serien och långfilmen som ledde till att Zelenskyj blev vald till president i Ukraina. Foto: ECCHO

SVT visar Zelenskyjs serie Folkets tjänare

Uppdaterad
Publicerad

SVT har köpt rättigheterna till den populära ukrainska tv-serien och långfilmen Folkets tjänare, där president Volodymyr Zelenskyj spelar huvudrollen.

Tv-serien Folkets tjänare är en politisk satir från 2015 som kom ut i tre säsonger, där dåvarande skådespelaren och komikern Volodymyr Zelenskyj spelar en historielärare som av en slump blir en oligarkbekämpande president.

2016 kom en långfilm som är baserad på samma berättelse. Långfilmen visas i SVT i samband med Hela Sverige samlar-galan. När serien ska visas har SVT ännu inte bestämt.

– Många av oss som följer kriget i Ukraina nu är intresserade av Zelenskyj och det här är en ju viktig pusselbit i hans historia. Det var ju det här som faktiskt ledde fram till att han blev president, säger Eva Beckman, programdirektör på Sveriges Television.

Stort intresse efter invasionen

Folkets tjänare gjorde succé i hemlandet och blev mycket uppmärksammad internationellt, inte minst när seriens handling blev verklighet och Zelenskyj valdes till president i Ukraina 2019. Efter invasionen av Ukraina har intresset för serien ökat markant världen över.

Eftersom både tv-serien och filmen innehåller starka scener som inte ska förknippas med verkligheten kommer innehållet kontextualiseras på SVT Play.

– Vi kommer berätta om Folkets tjänare och varför den kom till. Eftersom man har sett Zelenskyj i alla nyheter i en annan situation den senaste månaden så känns det viktigt att ge publiken hjälp att förstå att det är en fiktiv serie, säger Eva Beckman.

– Man ska komma ihåg att det är en viktig del av Zelenskyjs och faktiskt en del av moderna Ukrainas historia, som gör att det finns skäl för publiken att se den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.