Syskonen Johanna och Jennie i Sahara Hotnights: ”Allsången det folkligaste vi gjort”

Publicerad

För åtta år sedan hade de kanske tackat nej, men i år var det självklart för Sahara Hotnights att tacka ja till Allsången.

Sahara Hotnights är mitt uppe i sin sommarturné med fjärde albumet What if leaving is a loving thing som släpptes i våras. I går spelade de i Strömstad och i kväll framför gruppen Tracksettan och hitsingeln Check to check på Skansens scen.

-Allsången är ett nytt äventyr, ett nytt kapitel i vårt liv. Vi har inte gjort något så folkligt tidigare, säger gitarristen Jennie Asplund som tillsammans med systern Johanna Asplund, bas, utgör ena halvan av bandet.

Andra halvan utgörs av Maria Andersson, sång och gitarr, och Josephine Forsman, trummor.

Ingen uttänkt strategi
Att medverka i Allsången är ingen strategi i en uttänkt plan som Sahara Hotnights har på att bli mer folkliga eller att sälja fler skivor.

-Nej, vi gör det som är roligt. Men det klart 1999 kanske vi inte hade tackat ja till att medverka, säger Jennie Asplund.

-Vi behåller vår integritet, vi faller inte in i någon mall i vad som är folkligt, fyller Johanna Asplund i.

Tog en lång paus
Efter förra albumet som kom för tre år sedan tog bandet en lång paus. Lusten var borta och de hade tröttnat på varandra.

Nu är de tillbaka med ett poppigare sound och med ett album som släppts på det egna skivbolag Stand by your band.

-Vi ville bestämma vilka vi skulle arbeta med, speciellt utomlands. Vi har lättare att säga ja eller nej. Vi kan bestämma vilka vi vill jobba med i vårt dreamteam, säger Jennie och Johanna.

Hur är det att vara fyra bästisar i ett band och dessutom är ni två syskon?

-Vi har kanske lite kortare stubin mot varandra men vi känner ju varandra så väl, så det går snabbt över och vi är lättsamma.

Är ni inte rädda för att tröttna på varandra igen nu efter pausen ni tog?

-Jag tycker att vi hunnit ladda batterierna. Så länge det är kul är det helt okej. Vi har mer spelglädje nu. Vi kör inte bara på rutiner, avslutar Johanna Asplund.

Peter Karlsson, SVT Text & webb

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer