Sami höll ett tal till Stefan Löfven Foto: TT

Talade direkt till Stefan Löfven

Uppdaterad
Publicerad

”Förvaret” fick pris för Bästa dokumentärfilm. Då blev det politik under galataket. ”Stefan Löfven, jag vill prata direkt dig”, säger Sami Hsini, som medverkar i filmen.

Det var den tidigare utvisningshotade dokumentärfilmsregissören Roozbeh Janghorban som delade ut priset till just Årets dokumentär.

– Det här är en speciell stund. Låt oss prata om filmskapare, journalister, som jobbar under dödshot och censur. Låt oss prata om de här modiga människorna, och konstatera att det inte ska finnas några gränser för filmskapare och berättare, sa han.

”Trodde på vad du stod för”

Det blev känslosamt när vinnare av priset tillkännagavs: dokumentärfilmen “Förvaret” av Anna Persson och Shaon Chakraborty. Sami Hsini, som medverkar i filmen, klev fram till mikrofonen:

– Jag tänkte inte hålla något tal, men sedan fick jag veta att du, statsminister Stefan Löfven, är här. Jag riktar mina ord direkt till dig. Folk har röstat på dig för att de trodde på vad du stod för och vad du har sagt. För mig spelar det ingen roll, jag klarar mig ändå. Men jag tänker på alla som försöker ta sig hit, för att de vill ha ett liv som din son eller din dotter har. Tänk lite mer på det. Att de kunde vara dina barn. Tänk på hur USA byggdes. Ett starkt land byggt av alla möjliga nationaliteter. Det vill vi ha här.

”Förvaret” handlar om Migrationsverkets låsta förvar där människor sitter frihetsberövade i väntan på tvångsavvisning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.