Hör mer om vilka riktlinjer talibanerna inför i klippet. Foto: TT

Talibanerna förbjuder kvinnor i drama- och tv-serier

Uppdaterad
Publicerad

Talibanerna vill förbjuda drama- och tv-serier med kvinnliga skådespelare, det skriver Variety. Regeln är högst upp på listan av ett flertal religiösa riktlinjer som skickades ut till afghanska medier under söndagen.

Direktivet kommer från Ministeriet för främjande av dygd och motverkande av immoralitet, som uppfördes av talibanerna i september, och är det första av dess slag. Det bekräftar Anisa Shaheed, reporter för den Afghanska kanalen Tolonews, som redovisade listan på sitt twitterkonto. 

“Här är Talibanernas nya riktlinjer för hur kvinnor ska klä sig i media och hur filmer och TV ska sändas” skriver Shaheed över en bild på listan. 

På listan uppmanas även kvinnliga journalister bära hijab och kanaler ska inte sända program som avbildar profeten Mohammed eller andra heliga figurer. 

Återgång till tidigare regler

Under Talibanernas första period vid makten 1996-2001 stigmatiserades kvinnor i uppträdningsformer. Sedan dess har framsteg inom kvinnors rättigheter gjorts i landet och att nu bannlysa kvinnor från TV är ett hårt slag mot utvecklingen, skriver Variety. 

Hakif Mohajir, är talesperson för talibanernas Ministerium och menar att det inte är frågan om lagar, men understryker vikten av beskedet. 

– Detta är inte regler, det är religiösa riktlinjer, uppger han till AFP.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.