Snart 91-årige Lars Staffan är en av Grannas-Anders 50 täljare. I 25 år har han täljt dalahästar för att dryga ut sin pension.
-Jag tycker det är ett intressant jobb. Mycket bättre än att bara sitta på en stol och titta, säger han.
Första året
Johan Solheim, 15 år, gör sitt allra första år som täljare. Ett lite gubbigt jobb kanske kan tyckas, men det håller inte Johan med om:
-Jag tycker att det är fränt. Jag är den enda i min ålder som täljer dalahästar.
I dag är Johan mest med för syns skull där han sitter och täljer i Grannas butik. Men annars är det täljning hemma som gäller. För det är så det går till. Frivilliga täljer valfritt antal hästar i sitt hem. Långt ifrån någon löpande bandmetod.
I dagsläget finns det gott om täljare. De flesta är en bra bit över pensionsålder, men hitills har det ordnat sig med föryngringen, säger Christina Lindgren på Grannas A. Olssons hemslöjd.
Kris ger uppsving
Och nu när det är kristider får dalahästarna faktiskt ett uppsving. Omsättningen för juni har ökat med 33% jämfört med förra året, berättar Christina Lindgren.
Hon tror att uppgången beror på att vi i tider av ekonomisk kris värnar mer om hantverket och traditionen.
Enligt en ny undersökning som Region Dalarna låtit genomföra är dalahästen ett lika starkt varumärke som Ikea. Och starkare än Volvo.
Tar en arbetsdag
Att tälja en 50 centimeter hög dalahäst tar nästan en arbetsdag för Lars Staffan. Och för det får han 170 kronor.
Som det ser ut nu har han inga tankar på att sluta tälja. Och det finns ett rekord som han skulle vilja slå:
-Jag läste om en man i tidningen som var aktiv täljare och han var 91. Så jag tänkte jag skulle klå honom, säger Lars Staffan och ler brett.
Den 30 juli fyller han 91 år.