Foto: Scanpix

Täppas stängs av från radion i en vecka

Uppdaterad
Publicerad

Radioprofilen Täppas Fogelberg får inte sända ut i Sveriges Radio nästa vecka, detta efter att han i en debattartikel om Lars Vilks ställt sig kritisk till konstnärens polisskydd.

–Jag fick behålla jobbet, men de tyckte inte att jag skulle få sända nästa vecka, för då skulle programmet bara handla om mig och den här debatten. Men det är klart det känns som en bestraffning, säger han till Aftonbladet.

Det hela började med en debattartikel som han skrivit på SVT Debatt tidigare i veckan. I artikeln skriver han att han ”tröttnat på att betala för Lars Vilks polisskydd” och ifrågasätter om det verkligen är yttrandefrihet Vilks slåss för. ”Dra in polisbevakningen och lägg ut stormningen av Lars Vilks hus på Youtube – se det som ett konstprojekt”, skriver han.

SR:s ledning publicerade senare ett inlägg i DN där de konstaterade att Fogelberg brutit mot programreglerna.

I dag hölls ett krismöte med profilen, där det bestämdes att han stängs av. Vid mötet medverkade bland andra Susanne Helsing, Kanalchef på SR Västernorrland.

Täppas Fogelberg säger till Aftonbladet att han känner sig ensam och ”förväntat sig mer backning i egenskap av långkörande radiojournalist”.

–Jag känner mig väldigt ensam på något sätt, eftersom jag nu trampat lite snett så känns det inte som om man har något stöd i ryggen. Och det sänder ju dåliga signaler till de som arbetar på radion, för det betyder ju att ”trampar du snett står du ensam”, säger han till Aftonbladet.

Till st.nu sa Täppas Fogelberg tidigare i dag att han verkligen beklagar det hela ”att jag inte lär mig att man ska vara försiktig med ironi. Det missuppfattas så lätt, tyvärr.”, sa han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.