Tar längre timeout efter Tintindebatt

Uppdaterad
Publicerad

Kulturhuset i Stockholm fick 543 mejl till följd av Tintindebatten. Nu blir den konstnärlige ledaren Behrang Miri borta i flera veckor.

Konflikten på Kulturhuset i Stockholm i förra veckan, när den konstnärlige ledaren Behrang Miri beslutade att plocka bort Tintinböckerna från avdelningen Tiotretton, går vidare. Miri, som tidigare meddelat att han går på en temporär ledighet, tar nu en längre timeout.

Kulturhusets kommunikationschef Charlotte Gateau säger till Kulturnyheterna att Miri blir borta ännu längre än de två-tre dagar som tidigare aviserats. I stället kommer han att vara borta i tre till fyra veckor.

Tintin på Kulturhuset

– Behrang vill vara mer ledig. Han behöver den tiden för att reflektera, säger hon.

Charlotte Gateau betonar dock att Behraing Miri inte är tvingad till en förlängd timeout, utan säger att det är hans eget beslut.

– Han har valt detta själv.

Kritikstorm

Samtidigt fortsätter kritiken att fylla Kulturhusets mejlbox. Kulturnyheterna har läst de 543 Tintinrelaterade mejl som kommit in till Kulturhuset, och det är ingen munter läsning för institutionens ledning.

”Jag är mycket upprörd och fasar för vart ni är på väg”, skriver en man i Halmstad. En annan man talar om ”propagandaverksamhet” och jämför med Nazitysklands konstsyn och bokbål. ”Behrang Miri och även hans chef som anställde honom måste bort från sina jobb”, skriver en kvinna.

Kulturhusets chef Eric Sjöström har tagit del av mejlskörden.

– Några är sansade och vettiga frågor. Varför gjorde ni såhär? Hur tänkte Behrang Miri när han flyttade böckerna? Andra har varit extremt grova, säger han.

”Han ska komma tillbaka”

Utöver den sakliga kritiken har även gott om rasistiska påhopp, hatfulla utläggningar och direkta hot kommit in till Kulturhuset. Vissa av dessa hot har, som Kulturnyheterna tidigare berättat, polisanmälts. Behrang Miri själv har sagt till tidningen Östran att han inte vågar bo hemma längre.

Eric Sjöström säger att man stöttar Behrang Miri, som enligt honom är väldigt tyngd av det som hänt.

– Mitt mål är förstås att han ska komma tillbaka och jobba som konstnärlig ledare för barn och unga. Det är viktigt för mig, säger han.

Reporter och klippning: Sindra Grahn. Foto: Don Titelman.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tintin på Kulturhuset

Mer i ämnet