Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Frihetsteatern är en av alla byggnader som skadats under måndagens attack mot flyktinglägret i Jenin. Foto: EPA/ALAA BADARNEH

Teater i Jenin attackerades – svenska scenkonstnärer i gemensamt upprop

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagens attack mot det palestinska flyktinglägret i Jenin stormades den uppmärksammade Frihetsteatern ”The Freedom Theatre” av israelisk militär. I ett gemensamt upprop vädjar nu flera svenska scenkonstnärer till UD om att säkra teaterns framtid.

The Freedom theatre i Jenin har sedan 2006 fungerat som ett kulturhus i flyktinglägret i Jenin på ockuperade Västbanken. Verksamheten har fokuserat på att skapa teater för barn och unga, utbildat för skådespelare och haft flera internationella samarbeten.

Under måndagens attack mot flyktinglägret i Jenin ska entrén till teatern ha sprängts. Teaterns invändiga skick är fortfarande oklart. En medarbetare ska enligt uppgifter även ha frihetsberövats av israelisk militär och det är i nuläget oklart var han befinner sig. 

Vädjar till UD

I ett gemensamt uttalande fördömer nu flera svenska regissörer, skådespelare och politiker ur föreningen “Frihetsteaterns vänner i Sverige” attacken.

Man vädjar även till Utrikesdepartementet och biståndsmyndigheten Sida om att skydda och rädda teaterns verksamhet. Vänföreningen har som syfte att stödja teatern ekonomiskt och informera om dess verksamhet. Föreningen är också en del av den partipolitisk obundna Palestinagruppen, som strävar för ett fritt Palestina inom 1967 års gränser.

I sitt uttalande skriver man bland annat att ”Teatern byggdes upp och har drivits med hjälp av svenska insatser.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.