Teckenspråksartisten Jamila Ouahid hyllar Kelly Kurdis teckengestaltning av låten WAP.

Teckenspråksartisten om den virala succén: Väldigt kraftfullt

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska rapparen Megan Thee Stallions uppträdande på Lollapalooza har blivit en viral succé. Och det är den inlevelsefulla teckenspråksgestaltningen av låten WAP som fascinerar.

– Jag är så glad att det uppmärksammas, säger den svenska teckenspråksartisten Jamila Ouahid.

Cardi B och Megan Thee Stallions sexpositiva låt WAP väckte mycket uppmärksamhet när den släpptes förra året och nu gör den viral succé på nytt. En Tiktokvideo där den amerikanska teckenspråkstolken Kelly Kurdi gestaltar låten har på kort tid fått över 14 miljoner visningar och tusentals sociala medier-användare hyllar hennes hängivna uppträdande. Det gör också den svenska teckenspråksartisten Jamila Ouahid.

– Jag är så glad att det uppmärksammas och att teckenspråket finns med på scen. Jag blev imponerad! Bra attityd, snygga tecken, snygg utstrålning, det är inte konstigt att den har spridits, säger hon.

Låttexten till WAP innehåller många sexuella referenser. Dessa blir ännu starkare när de visualiseras av teckenspråk, menar Jamila Ouahid.

– Ta ordet ”kuk” till exempel, finns det ingen visuell bild till så blir det inte samma sak, säger hon och visar hur ”kuk”, ”stånd” och ”bröst” tecknas på svenskt teckenspråk.

– I tal blir det inte så mycket att reagera på, men får du det visuellt och med en attityd till så kan det bli väldigt kraftfullt. Jag tror det är det som har gjort att den har blivit så populär, säger Jamila Ouahid.

Experimenterar med tecknen

Jamila Ouahid har bland annat gestaltat bidragen i Melodifestivalen. För henne är nyckeln till en bra gestaltning att våga leka med tecknen.

– När man experimenterar med tecknen så blir det häftigare, starkare och mer kraftfullt. Sen tror jag också att själva attityden och utstrålningen är viktig, att följa artistens stil och uttryck, säger hon.

Hon understryker också att det är skillnad mellan teckenspråkstolkar och teckenspråksartister.

– Tolkarna översätter medan artisterna gestaltar. Har man med en teckenspråksartist så kommer publiken aldrig glömma den showen, säger Jamila Ouahid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.