Van Gogh gav sitt öra till dörrvakt

Uppdaterad
Publicerad

En fransk tidning skrev om hur konstnären överlämnade sitt öra till dörrvakten på en bordell med orden ”Ta det, det kommer att bli användbart”.

I en bok om Vincent van Gogh som kommer ut i vecken har författaren Martin Bailey hittat ny informatiom om hur det nu var med den holländska konstnärens öra. Tidigare trodde man att händelsen endast notiserades i Arles lokaltidning Le Forum Républicain. Men nyheten nådde hela vägen till Paris redan på annandagen 1888, skriver The Art Newspaper.

Använde rakblad

Som tidigare känt inträffade händelsen efter en dispyt med vännen och konstnärskollegan Paul Gaugain. I ett vansinnesutbrott skar van Gogh av delar av sitt högra öra med ett rakblad och lämnade sedan hemmet.

Lämnade örat till dörrvakten

I det tidigare okända tidningstelegrammet som publicerades i Paristidningen Le Petit Journal den 26 december 1888 skriver man att en person som kallas Vincent dagen före julafton ska ha kommit med sitt öra inslaget i papper till en bordell i Arles. Han ska ha knackat på dörren och överlämnat paketet till dörrvakten med orden ”Ta det, det kommer att bli användbart” för att sedan genast gå därifrån.

Läs hela telegrammet översatt från franska till engelska här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.