Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in i Terras replokal i Göteborg, och hör sångaren Karl Sundström berätta om textraden som råkade landa mitt i en politisk debatt. Foto: Niklas Kårén/SVT

Terra: ”Vi hade inga instrument och inte råd att köpa några heller”

Publicerad

Bandet Terra debuterade 2016 med sin replokalsdoftande indierock, och har jämförts med bland andra tidiga Kent och Hurula. Kulturnyheterna träffade dem för att prata om hur en textrad från senaste skivan landade mitt i den politiska debatten om studieförbund.

Terra har kallats för en välbevarad Göteborgshemlighet och fått epitetet “Sveriges mest underskattade band” av tidningen Café.  Men deras tredje och senaste album “Livslinjen” har fått ett bredare genomslag och lett till slutsålda spelningar runt om i landet.

En av de textrader som fått mest uppmärksamhet kommer från singeln “Terra”, där Karl Sundström sjunger: “Tacka gud för gitarrer och studieförbund”. Den landade strax innan en höst där politikens strålkastarljus skulle hamna på just studieförbunden – via bland annat Lars Winnerbäcks debattartikel och regeringens minskade anslag.

“Motsatsen till privatjet”

– Det är inte ett inlägg i den politiska debatten egentligen, utan det är mer att studieförbund är motsatsen till privatjet och champagne. Och det passar oss att skriva om. Men sen så är det också såklart sant. Det var ju i den formen som vi började spela tillsammans, säger Karl Sundström.

Han ger som exempel när han och Mathias Ek som spelar trummor i Terra var små och ville börja spela ihop, och att de utan att det kostade något, fick tillgång till en utrustad replokal och en instruktör som visade hur man gjorde.

– Man fick prova på den miljön, det hade vi inte kunnat göra annars. Vi hade inga instrument och inte råd att köpa några heller. 

Sektigt att spela i band

Flera låtar på ”Livslinjen” reflekterar just kring erfarenheten av att spela i band och om musiken som en trygg famn för outsiders att vila i. Själva beskriver de skivan som ett självhjälpsprogram.  

Vilka åkommor kan man bota med Terra?  

– Det är inte så specifikt, det handlar mer om att spela i band är en ganska sektig grej, man får formulera en slags ideologi och försöka förhålla sig till den. Även att lyssna på musik kan vara ganska sektigt, framför allt när man är ung så finns det en massa sociala spelregler som man tar hänsyn till.

– Som band får man chansen och möjligheten att skriva de reglerna själva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.