En supporter till regimen viftar med en flagga framför ett porträtt av den thailändska kungen Bhumibol Adulyadej. Foto: TT

Den farliga sanningen om turistparadiset Thailand

Uppdaterad
Publicerad

Det har blivit allt farligare att skriva kritiskt om regimen i Thailand. Journalister i landet ger upp och regeringen har dessutom hotat med att avrätta kritikerna.

Efter flera år i Bangkok har frilansjournalisten Mattias Sköld flyttat hem till Sverige. Situationen för medierna är ohållbar, anser han. Inte minst för att den som skriver kritiskt om Thailands kungafamilj riskerar att hamna i fängelse. Sedan majestätslagarna skärptes har bloggare, journalister, skådespelare och helt vanligt folk, fängslats för att de uttryckt sig nedlåtande om kungahuset.

– Som journalist i Bangkok upplevde jag att jag inte kunde rapportera på ett tillfredsställande sätt. Kungahuset har en enorm politisk betydelse. Så bilden blir inte rättvisande om man inte kan ge en sann bild av kungafamiljen, säger han.

Medier

Kungahuset ordnade pudelbegravning

Mattias Sköld skriver just nu en bok om Thailand som ska ges ut i höst. Men den som rapporterar om händelser som inte framställer kungahuset i god dager, som till exempel när den kungliga pudeln Foo-Foo fick en fyra dagar lång statsbegravning, eller prinsens utomäktenskapliga barn, eller prinsessans festande, riskerar att straffas. Därför kan det bli svårt för Sköld att åka tillbaks.

– Militären är väldigt rädda för att bilden av det vördade kungahuset ska krackelera. Såna här till synes löjliga historier kan bidra till det, säger han.

Flera svenska journalister vittnar om hur de alltid är extra försiktiga när det gäller rapportering kring kungahuset, och att de i princip idkar självcensur. SVT:s förre utrikeskorrespondent i Bangkok, Niklas Sjögren, berättar att det var svårt att rapportera från Thailand.

– Som läget är i dag kan ingen journalist i Thailand genomföra en rättvis granskning värd namnet av kungafamiljen.

Uppmanar journalister att våga

Brittiska journalisten Andrew Mac Gregor, författare till boken ”A Kingdom in Crisis” och en rad kritiska artiklar om thailändska kungafamiljen tycker att det är dags för västerländska journalister att agera.

– Allt vi behöver göra är att sluta självcensurera och börja berätta sanningen om Thailand. Det blir omöjligt för regimen att kasta varenda utländsk journalist i fängelse, omöjligt att blocka varenda utländsk sajt. Åtminstone om de inte vill framstå som Nordkorea, och det tror jag inte ens den galnaste rojalisten vill.

De som lider mest av att västerländska medier undviker vissa ämnen är thailändarna själva, menar Andrew Mac Gregor.

– Vi som sitter säkert på andra sidan kan se till att den löjliga censuren upphör och att yttrandefriheten återupprättas i Thailand. Vi borde agera nu, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet