Thailands regering har övervakat användare och politiska grupper på Clubhouse. Foto: TT

Thailands regering utfärdar en varning för Clubhouse

Uppdaterad
Publicerad

Efter en diskussion på Clubhouse om den thailändska monarkin, varnar nu den thailändska regeringen för samtalsappen.

Den nya ljudbaserade sociala medie-appen har fått ett stort genomslag i Thailand. Men efter att en välkänd kritiker till den thailändska monarkin startade ett samtal som diskuterade monarkin, utfärdar den thailändska regeringen en varning för samtalsappen om att inte ”missbruka” den.

– Det som behöver sägas kommer att sägas. Det är riskfyllt men måste uppmanas, ju mer vi pratar om det desto mer blir liknade diskussioner normerande, säger Pavin Chachavalpongpun som startade samtalet till Reuters.

Pavin Chachavalpongpun har gjort sig känd för att kritisera kunghuset, ett brott som kan leda till 15 års fängelse.

Clubhouse har i flera asiatiska länder blivit ett forum för att diskutera och kritisera ländernas styrelseskick. Tidigare i februari blockerade Kina Clubhouse, efter att tusentals användare deltagit i samtal om annars censurerade ämnen som Xinjiangs omskolningsläger och Hongkongs säkerhetslag. I Indonesien varnar man nu för att även där blockera appen. 

Clubhouse är en ljudbaserad app där man kan lyssna och delta i olika samtal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.