Stranden i The Beach tar timeout. Foto: Rajavi Omanee/TT

The Beach-stranden stängs av till följd av vallfärdande turister

Uppdaterad
Publicerad

En thailändsk strand, känd från backpacker-filmen The Beach med Leonardo DiCaprio i huvudrollen, kommer att stängas av under fyra månader. Den lilla kustremsan måste återhämta sig till följd av för många vallfärdande turister, skriver The Guardian.

Filmen The Beach spelades till stor del in på stranden Maya bay på den thailändska ön Koh phi phi leh, med en ung, solbränd Leonardo DiCaprio i huvudrollen. I den backpacker-romantiska filmen upptäcker karaktären Richard ett vackert men farligt ö-paradis tillsammans med ett franskt kärlekspar.

4000 turister om dagen

Efter filmens premiär år 2000 blev stranden ett stort turistmål, och än syns inget minskat intresse – i snitt åker 200 båtar och 4000 besökare dit per dag. Det höga turisttrycket har satt spår i omgivningen, och marinbiologer har upptäckt att stora delar av korallreven och de havslevande djuren runt stranden har försvunnit.

Nu inför thailändska myndigheter ett turiststopp för att låta Maya bay återhämta sig. ”Överarbetad och trött – hela strandens skönhet är försvunnen. Den behöver en timeout”, säger en thailändsk marinbiolog till The Guardian.

Virginie Ledoyen, Leonardo DiCaprio och Guillaume Canet i filmen The Beach. Foto: TT

Nya regler efter paus

När stranden öppnar igen kommer en maxgräns på 2000 turister om dagen att gälla. Båtar kommer inte längre att få kasta ankar vid stranden, utan istället lägga till vid flytande bryggor på andra sidan ön.

Över 35 miljoner turister besökte Thailand förra året – en stor ökning från år 2000, när The Beach hade premiär, då det var ungefär 10 miljoner.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.