Inspelningen fick förflyttas till Marocko, eftersom läget i Egypten var alldeles för allvarligt. Foto: Niclas Berglund

Dramatisk inspelning av ”The Nile Hilton Incident”

Uppdaterad
Publicerad

Mordmysterium och den arabiska våren i Tarik Salehs nya film, en berättelse som hamnade lite för nära verkligheten i det samtida Egypten.

Casablancas gator har precis vaknat till liv när scen 105 av ”The Nile Hilton Incident” ska spelas in. Egentligen skulle den dammiga replikan av en polisstation byggts upp på plats i Egypten, men kanske blev Tarik Salehs berättelse en allt för nära beskrivning av verkligheten i Egypten.

Inspelningen fick nämligen en dramatisk inledning: Trots att teamet hade alla tillstånd att filma, bedömde Tarik Saleh att säkerheten för resten av filmteamet inte kunde garanteras – Speciellt inte för de skådespelare som kommer från Egypten.

– Det var en oerhörd besvikelse när vi tvingades att lämna Egypten, säger Tarik Saleh.

– Men vi hade inget val. Som regissör känner du dig ansvarig för alla inblandades säkerhet, du blir lite grann som en patriark för en familj. Och jag hade ju övertalat alla om att vi skulle spela in i Egypten, så jag kände mig väldigt ansvarig i den situationen.

Vågar inte berätta

Av säkerhetsskäl för de medverkande i filmen, varav flera lever och verkar i Egypten, kan teamet bakom filmen inte gå in på detaljer. Men situationen blev snabbt så hotfull att omedelbart tvingades lämna landet och flytta hela produktionen till Marocko, där SVT träffar filmteamet för en intervju.

”The Nile Hilton Incident” utspelar sig i Egypten under våren 2011, just innan revolutionen, och skildrar vad som först beskrivs som ett lättlöst mord på en känd sångerska. Men brottet visar sig snart involvera Egyptens maktelit. Filmen belyser känsliga ämnen som korruption och maktmissbruk och är baserad på en verklig händelse.

– Det är en komplex plats. Historien i filmen sammanfattar hur motsägelsefullt Egypten är, säger Tarik Saleh.

Saleh har både skrivit manus och regisserat filmen, vars inspelning efter all dramatik nått en avspänd stämning. Skådespelarna verkar uppsluppna och glada framför kamerorna.

– Jag sätter den här tagningen på första försöket, just watch me!, ropar Fares Fares innan scen 106 spelas in.

Kärleksförklaring till komplext land

När Tarik Saleh satte sig ner för att skriva filmen, som spelas in på arabiska, såg han hela tiden Fares Fares framför sig som den utredare som bestämmer sig för att söka djupare efter sanningen om mordet.

– Den här filmen berättar om Mellanöstern och jag älskar regionen. Kanske kan den här historien öka förståelsen för vad som sker här, säger Fares Fares.

Kostnaderna för att styra om inspelningarna från Egypten till Marocko blev stora och inspelningen har dragit över budgeten rejält. Men nu är vad Tarik Saleh själv kallar sin viktigaste film snart färdiginspelad.

Tarik Saleh har i flera perioder bott i Egypten och hans far kommer också från landet. Det är en skör nation som tycks se den svenska filmen som ett hot, menar han.

– Jag försöker inte peka finger med den här filmen utan försöker berätta om vad jag anser vara en historisk vändpunkt, och de individer det berörde allra mest.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.