Thielska-konflikten fortsätter trots succéartad Munchutställning

Uppdaterad
Publicerad

Idag plockas den framgångsrika Edward Munchutställningen ner från väggarna på Thielska galleriet i Stockholm. Kanske är det också slutet på Thielskas satsning på att bli en offensiv kulturinstitution. Intendenten Andreas Brändström tycker att museet har för lite resurser och säger upp sig.

Trots den stora framgången med Munchutställningen på Thielska Galleriet fortsätter konflikterna.

Man är inte överens om vilka resurser som krävs för att driva museet. Så pass, att intendenten på Thielska, Andreas Brändström, har sagt upp sig.

– Vi kom till ett läge när det inte gick att vara kvar. Eftersom styrelsen gick in i det operativa arbetet och sa upp min personal, säger Andreas Brändström.

– Han tyckte att han hade för lite resurser. Det kunde han väl möjligen veta när han lade budgeten en gång i tiden. Så det är helt och hållet Andreas Brändströms beslut, menar styrelseordföranden Peter Egardt.

Satsade stort på Munch

Med sammanlagt 46 000 besökare har Munchutställningen varit en succé. Och en stor ökning från förra årets totala antal besökare på 16 000. Andreas Brändström satsade stort på utställningen. Alldeles för stort, menar styrelsen. Kostnaderna har skenat iväg och budgeten överskridits.  

Peter Egardt, styrelseordförande, säger:

– Vårt största problem, och de delar vi med nästan alla kulturinstutitioner och museum, det är att få ekonomin att gå ihop.

Och Brändström säger att Munchutställningen dragit in 4 miljoner i intäkter och att ekonomin kommer att vara i balans på årsbasis. Men trots framgången för Munch-utställningen menar Peter Egardt att besöksintäkterna inte ens räckt till att betala räkningarna och att den ekonomiska situationen är ohållbar.

Konflikterna har varit många och infekterade. En ny intendent ska rekryteras och som nytillträdd styrelseordförande hoppas Egardt på en ljusare framtid för museet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Konflikten på Thielska galleriet

Mer i ämnet