Childish Gambino och filmen Black Panther. Foto: Matt Sayles/Matt Kennedy

Våg av covers på This is America

Publicerad

This is America, Childish Gambinos hyllade och debatterade musikvideo, fortsätter att engagera. Men nu handlar det inte längre om att analysera videon utan istället om att göra egna parodier och covers.

Precis som vanligt när en låt och musikvideo blir ett kulturellt fenomen följer ett koppel av bra, och mindre bra, covers. I fallet This is America är det enkelt och tacksamt att byta ut just ”America” mot sitt eget land. Därför ser vi parodier om hur det är att leva i bland annat Kanada, Korea och Jamaica.

Även vissa populärkulturella bekantskaper har fått sin egen version. Exempelvis This is Wakanda, som refererar till staden i superhjältefilmen Black Panther, och grodan Kermit från Mupparna som sjunger om Kermit's America i en video som påminner om tv-spelet Grand Theft Auto.

Hyllad världen över

Senast i raden av omtolkningar är den Nigerianska rapparen Falz version, This is Nigeria. Till skillnad från andra mer parodiska varianter på hitlåten tar Falz Childish Gambinos kritiska text och skriver om den ur ett nigerianskt perspektiv som syftar på vad Falz anser vara problem och orättvisor i Nigeria.

Videon är väldigt lik originalet, med Falz dansande i bar överkropp och tydliga kopplingar till våld och droger. Covern har blivit hyllad världen över och delades i sociala medier av den amerikanske rapparen Sean Combs (även känd som Puff Daddy och Diddy).

Fotograferar ammande kvinna

Om Falz version har varit unisont hyllad har den amerikanska komikern Nicole Arbours version, This is America: Women's Edit, snarare varit unisont kritiserad.

I sin cover fokuserar hon på hur det är att vara kvinna i USA, men har fått kritik för att budskapet ändrats från etnicitet till kön och för att videon inte hade samma subtilitet som originalet. Där Childish Gambino skjuter en man med en påse över huvudet fotograferar Nicole Arbour istället en ammande kvinna.

Nicole Arbour har svarat på kritiken och menar att videon ska ses som sarkastisk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer