Thorbjörn Larsson blev 77 år gammal. Foto: Pontus Lundahl/TT

Thorbjörn Larsson är död

Uppdaterad
Publicerad

Thorbjörn Larsson, tidigare chefredaktör på Aftonbladet har avlidit, uppger familjen på hans Facebook-sida. Han blev 77 år gammal.

”Klockan 10.15, måndag den 4 juli 2022 dog vår pappa och min fästman Thorbjörn Larsson lugnt och stilla efter en längre tids sjukdom” står det på Facebook.

Thorbjörn Larsson har kallats för den svenska medievärldens gudfader. Förutom att vara chefredaktör på Aftonbladet mellan 1987 och 1997 har han varit vd för TV4 och styrelseordförande på Expressen. Mellan 2006 och 2009 var han chefredaktör på Dagens Nyheter.

”Få har betytt så mycket för svenska medier”

Nuvarande chefredaktören Peter Wolodarski kommenterar dödsfallet i DN:

– Få personer har betytt så mycket för svenska mediers utveckling de senaste 30 åren som Thorbjörn Larsson. Han var avgörande för Aftonbladets tidiga satsningar på internet, som tidningen fortfarande lever på i dag, och ledde på kvällstidningen en grupp chefer som senare avancerade och kom att dominera Mediesverige, säger Peter Wolodarski.

”Räddade Aftonbladet”

Aftonbladets chefredaktör Lena K Samuelsson beskriver honom som den som räddade tidningen.

– Thorbjörn Larsson är mannen som räddade Aftonbladet. Han tog en rörig och misskött tidning och skapade Nordens största tidning och nyhetssajt. Det går nästan inte att sätta ord på Thorbjörns betydelse för Aftonbladet, för alla oss som fick jobba med honom och för allt han lämnat efter sig. Det är en oerhört tung dag, säger hon till Aftonbladet.

Thorbjörn Larsson startade sin karriär 1965 på Bergslagsposten. 1969 började han som redigerare på Aftonbladet, för att tio år senare bli nyhetschef och sedan bli chefredaktör. Han mottog år 1995 Lukas Bonniers stora journalistpris.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.